Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
mart

Napoleon Z Drożdżami

Rekomendowane odpowiedzi

Placki: 4 szklanki maki, szczypta soli, 2dkg drozdzy, 1 margaryna, szklanka kwasnej smietany, 2 zoltka. Z podanych skladnikow zagniesc ciasto i odstawic na 20 min.Podzielic na 6-7 czesci i upiec placki.Ja robie w tortownicy. Masa: litr mleka, 4zoltka+1cale jajko 2 lyzki margaryny, 2 lyzki budyniu suchego(waniliowy lub smietankowy), dwa cukry waniliowe, 1 szklanka cukru. Zoltka+jajko ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym oraz budyniem i wlewamy do gotujacego sie mleka, dodajemy rozpuszczona margaryne i zagotowujemy.Placki smarujemy goraca! masa na przemian,ostatni placek(wierzch) smarujemy cieniutko i posypujemy wiorkami lub cukrem pudrem.Ciasto nadaje sie do jedzenia dopiero na drugi dzien,nie radze tez go wczesniej kroic.Najlepiej przed wlozeniem do lodowki zawinac je folia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobry ten napoleon.Piekłam na niedzielę udał się idealnie, bo typowy nie zawsze się udaje, czasami nie dzieli się na blaszki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tu w wersji 4 plackowej bo zrobilam je na durza blache 40/28.Polecam wszystkim!

post-11358-1226228194_thumb.jpg

post-11358-1226228320_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Okropnie mi się podoba ten przepis i mam wielką ochotę go przygotować, tylko małe pytanko: gdzie odstawić ciasto na blaty? Czy w miejsce ciepłe, żeby drożdże zaczęły pracować, czy do lodówki jak ciasto kruche? Z góry dziękuję za odpowiedź i mam nadzieję, że jeszcze jest ktoś w tym temacie. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj na forum, mnie też spodobał się ten przepis, i jutro będę piekła to ciasto :)

Hmm... co do tego ciasta to sama nie wiem, zaryzykuję i włożę do lodówki Dołączona grafika chyba, że nam ktoś podpowie, kto już piekł to ciasto Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też włożyłam ciasto do lodówki. Wczoraj rano było gotowe, a do wieczora już zniknęło, a szkoda bo wyszło super. Na pewno zagości na stałe w moim zeszycie z przepisami. Gorąco dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki mart. Po odstawieniu do lodówki też był super, ale następnym razem wypróbuję Twój sposób i odstawię w ciepłe miejsce. Już mnie męczą w domu, żeby zrobić kolejny raz, czyli nie trzeba będzie długo czekać. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mysle ze znaczacej roznicy nie bedzie,ciasto z dodatkiem drozdzy dobrze wyrasta zarowno w lodowce jak i w cieplym miejscu, my uwielbiamy to ciacho :) poza tym ze jest smaczne jest tez bardzo tanie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.