andy8 Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Ciasto: 3 szklanki mąki,5 żółtek,1 kostka margaryny,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 łyżki cukru pudru, SER- 1 KG zmielonego sera,1 kostka margaryny,8 jaj,1 budyń waniliowy bez cukru,30 dag cukru, MASA ORZECHOWA- 25 dag orzechów mielonych,1/2 szklanki mleka,2 łyżki cukru,2 jaja,1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżki stopionego masła, dodatkowo- puszka brzoskwiń CIASTO- Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić na dwie części. SER- Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka,ser , budyń,a na końcu pianę z białek. MASA ORZECHOWA- Masło,mleko,cukier zagotować,dodać orzechy,wymieszać,przestudzić i dodać żółtka,proszek do pieczenia, oraz pianę z białek.Delikatnie wymieszać. Ciasto w\g kolejności od dołu:ciasto kruche-masa orzechowa-połowa sera-pokrojone brzoskwinie-druga połowa sera-kruszonka z drugiej połowy ciasta kruchego. Piec 1 godz. w temp. ok. 180 C-przepis na dużą blachę. Przeszukałam serniki i nie znalazłam takiego z orzechami,jeśli jednak ktoś dopatrzy się podobnego przepisu-to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Ale ładne ciacho ;) Mmmm... zjadłoby się na podwieczorek do herbatki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Aniu i kto tu kogo kusi -serniczek wygląda smaczniutko-mam nadzieję że jeszcze coś zostało bo wsiadam w samochód i jadę na kawałek. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 14 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Ciacho było robione na urodziny córci,które odbywały się pod koniec września-więc nic już nie ma,ale ten sernik wejdzie na stałe do moich ulubionych ciast.Tak Elu każdy lubi być czasem chwalony :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGA Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 Andy,ciacho bardzo ładne i smaczne. Wypróbowałam. Z przepisów siostry Anastazji polecam również "Rzeszowiaka". Jest w nim ser, masa orzechowa i makowa. Dla mnie pycha. Umieściłam kiedyś ten przepis na forum w przepisach okazjonalnych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Iga cieszę się że skusiłaś się na to ciasto co ja zaraz odszukam przepis o którym piszesz pozdrawiam :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.