Gość gulasz Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Witam wszystkie adeptki i adeptów sztuki kulinarnej. Dzisiaj pokażę wam jak się robi indyjski przysmak - jogurt Dahi. Warto abyście mieli w kuchni termometr (przydaje się nie tylko do tego przepisu). Jak nie macie to trudno - może się uda. Jogurt Dahi możecie podawać ze Kminem Rzymskim i liśćmi mięty. Uwaga - w różnych poradnikach kulinarnych (w których tekst jest poprostu ślepo kopiowany przez idiotów nie mających nic wspólnego z prawdziwym szefem kuchni) możecie spotkać przy potrawach indyjskich jako jeden ze składników - kminek. Kmin Rzymski inaczej zwany Cuminem to całkowicie co innego - tak jak porównać sól i cukier - całkiem inne smaki i aromaty. Jeżeli czytacie przepis odnośnie kuchni indyjskiej możecie być pewni że w składzie jest kmin a nie kminek. A wracając do tematu :) Potrzebne: 1 litr mleka 1 mały jogurt danone naturalny 1. Gotujemy mleko na małym ogniu i utrzymujemy je przez 10 minut w temperaturze około 95 C 2. Zdejmujemy mleko z palnika i czekamy aż przestygnie do temperatury między 45 - 50 C Uwaga - nie wolno dopuścić aby na tym etapie schłodziło się bardziej 3. Odlewamy i odstawiamy na bok szklankę mleka i wlewamy do środka mały pojemnik jogurtu naturalnego (polecam Danone) 4. Mieszamy wszystko i wlewamy spowrotem szklankę mleka 5. Jeżeli nie dysponujecie pojemnikiem ze styropianu lub termosem, postarajcie się teraz zamknąć mleko w jakimś szczelnym naczyniu, owinąć ręcznikiem i najlepiej folią aluminiową. 6. Odstawiamy jogurt na 6 godzin w ciepłe miejsce (ważne aby temperatura była w granicach 36 - 46 C) 7. Po 6 godzinach można już schłodzić jogurt w lodówce. Uwaga - jesli lubicie bardziej słodki jogurt dodajcie przed gotowaniem do mleka 2 łyżeczki miodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Swojski jogurt Coś podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Nie trzeba mierzyc temperatury.Do przegotowanego cieplego mleka wlewamy kubeczek naturalnego jogurtu i calosc kladziemy np. kolo kaloryfera albo obwijamy recznikami (jeszcze lepiej wsadzamy pod poduche) zeby dlugo bylo cieplo.Ja tak trzymam cala noc,a na sniadanie jest gotowy jogurt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bietka Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 A na starter najlepszy jest bałkański. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.