Skocz do zawartości

Wino


kafar24q

Rekomendowane odpowiedzi

panowie niewiecie co znaczy wycedzic odcedzic??chodzi oto kiedy mam te owoce usunac ??wino ma juz miesiac i wlasnie przestalo pracowac jak zauwazylem wiec niewiem co dalej dwa lata temu tez robilem wino i niepamietam kiedy odcedzalem owoce poniewaz mama i troche pomagala w tym calym cyklu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kafar jak wino przestało pracować ściąga się wino rurką gumową lub zlewa znad osadu do innego balonu, tak aby był napełniony prawie pod szyjkę. Dokładnie zatkany balon, jak poprzednio pozostawia się na okres fermentacji która trwać musi co najmniej trzy miesiące w pomieszczeniu 12- 15*C. Gdy wino się sklaruje, obciąga się je po raz drugi, zlewając znad osadu, osadu jest niewielka ilość. Ściągnięte wino poddaje się leżakowaniu przynajmniej na pół roku. Dojrzałe i nadajace się do spożycia wino ściąga się do czystych butelek które korkuje się szczelnie, a nawet lakuje. Przechowuje się w temp. nie przekraczającej 15* C. Jeżeli uważasz że wino jest za mało słodkie to możesz dosłodzić. Udzieliłam Tobie odpowiedzi z przepisu na wino porzeczkowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kafar, zeby udzielic Ci wyczerpujacej odpowiedzi musialbys napisac dokladnie i szczegolowo z czego jest to wino, jak je robiles, jakie ma byc (slodkie/wytrawne), ile ma miec procent, jak teraz smakuje? Do tego co napisala Ina12 mam tylko kilka uwag: balon nalezy zatkac ta sama rurka fermentacyjna a nie np. korkiem; nie pisze kiedy je dosladzac, jesli doslodzisz teraz to najprawdopodobniej wino przerobi caly (lub czesc) cukru na alkohol nawet jesli wydaje Ci sie, ze przestalo juz pracowac.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

zacząłem robić wino 10.10.08 z owoców na początku grudnia odcedziłem i dosłodziłem i do dzisiejszego bulga w rurce co mam robic czekac czy zatrzymac jakos gierowanie wino jest z jablek winogron i kompotów.jak bulgnie to ta woda tak sie wraca poradzicie mi co robic czy juz lac do butelek czy czekac wino jest w kuchni temp ok 18 stopni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.