Skocz do zawartości

Czerwony ryż na ostro (rewelacja)


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Czerwony ryż na ostro (rewelacja)

1 szklanka długoziarnistego ryżu

1 szklanka soku pomidorowego

1,5 szklanki rosołu (może być z kostki)

3 łyżki masła lub innego tłuszczu)

1 łyżka koncentratu pomidorowego (30%)

1 średnia cebula

1/4 łyżeczki pieprzu

1/4 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki

szczypta sproszkowanego chili

sól i przyprawa maggi do smaku

Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Wrzucić opłukany i osączony ryż. Ciągle mieszając smażyć do uzyskania złotego koloru. Ryż przełożyć do garnka o grubym dnie. Zalać sokiem pomidorowym oraz rosołem, w którym uprzednio rozpuścić koncentrat pomidorowy. Dodać przyprawy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Dodać do ryżu. Wymieszać. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, do miękkości. Z ryżu formować porcje, jako formy używając np. filiżanki do kawy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ryż ten można również po chwilowym gotowaniu jak tylko wchłonie płyn zawinąć w gazety i koc i włożyć na godzinę do łóżka pod kołdrę....będzie mięciutki i wyśmienity 8) Bahus Zawinąc w gazety i koc należy oczywiście garnek z ryżem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.