pozioma Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 Potrzebne składniki: 250 g krewetek tygrysich (tych dużych) mrożonych lub świeżych (opcja na śródziemnomorskie wakacje) oliwa z oliwek do smażenia lub to, czego ja użyłam - tajska oliwa z czosnkiem i bazylią (mały słoiczek) czosnek 2 cm pasek masła (z kostki 250 g) swieża natka białe wino - półwutrawne lub owocowe, ja użyłam lekko owocowego afrykańskiego opcjonalnie można dodać pokrojone w drobniutką kosteczkę papryczki chilli (pare sztuk kosztuje 1 zł bo są leciutkie, a przeciętna cena w sklepach to 9-12 zł za kg) do krewetek oczywiście pieczywko posmarowane masełkiem, lekko posolone, oprószone ziołami i podpieczone w piekarniku. Jak ogarnąć to skomplikowane danie: Lejemy oliwę lub 3 łyżeczki z tego tajskiego słoiczka na WOK lub patelnię. Po chwili wrzucamy krewetki i mieszamy smażąć je. Po chwili dodajemy czosnek pokrojony w małą kosteczkę i masło, jak się lekko przyrumieni wlewamy trochę - tak aby zakryć krewetki białego wina. Potrawa przestanie na chwilę wrzeć, czekamy aż wino trochę odparuje. Jak zmniejszy się jego ilość o połowę, wrzucamy natkę - pociętą dość grubo - widać na zdjęciach. Chwileczkę smażymy i podajemy gorrrrrrąąąące do "w miedzyczasie" przygotowanego pieczywka. Najlepiej do tego dania skończyć otwarte białe wino :) Pozdrawiam i namawiam do zrobienia tej przystawki (dania) i proszę o ewentualne modyfikacje, sugestie ulepszenia, krytykę... POZIOMA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuziorek Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 mniam....aż slinka cieknie...byłam w tym roku w Tajlandii i szczerze jadłam przewaznie krewetki...tak je uwielbiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pozioma Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Oooo, A jak je tam przyrządzali? Napisz co jeszcze tam jadłaś ciekawego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 U mnie bez wina, zawsze smaze je na masle po 2 minuty z kazdej strony, rewelacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luczexx Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 bardzo dobrze smakują podane z masłem waniliowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondi Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 wyglądają smacznie ,ja robię podobnie smażę najpierw cebulkę drobno pokrojoną z czosnkiem na oleju ,dodaje przyprawę sambal oelek (troszkę ) i potem dodaję krewetki , ale też krewetki duże są dobre w cieście , smażone na głębokim oleju ja robię do nich ciasto naleśnikowe tylko zamiast mleka czy wody dodaje piwo , polecam , takie krewetki podaje się ze słodkim sosem chili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luczexx Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 jak w cieście, to tempura będzie najodpowiedniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondi Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 ostatnio robiłam krewetki i pstryknełam przy okazji fotkę przepis dałam powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwonia Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 pięknie to wszystko wygląda i na pewno też smakuje,możecie mi tylko powiedzieć jaki smak mają krewetki,bo nigdy ich nie jadłam[nie śmiać się],a bardzo mnie korci.czy smakiem są zbliżone do ryb,czy do jakiegoś mięsa,czy smakują po prostu "jak krewetki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
broker Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Krewetki są bardzo dobre, ale raczej nie smakują jak ryba. Szczerze mówiąc to trudno porównać je do czegokolwiek. Kup na spróbowanie kilka deko mrożonych, to przekonasz się :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek40 Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 no nieładnie tak smaka robić :D apetycznie to wszystko wygląda , lubię lubię takie ,,cuś '' :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.