Skocz do zawartości

Piwo Grzane


Beella

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: 0,5l piwa(wiadomo że należy zwiększyć ilość jak jest więcej osób) 2żółtka 3łyżki cukru 5goździków niewielką ilość cynamonu(ja dodaję na czubek noża ilość) Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem do białości.Piwo mocno podgrzać nie zagotować.Dodać cynamon i goździki.Gorące piwo wlewać do utartych żółtek.Wszystko jeszcze podgrzać,aż troszkę zgęstnieje.Przelać do szklanek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Grzane piwo najlepsze jak Cię łapie przeziębienie. Szkoda tylko, że w niewielu knajpach wiedzą co to prawdziwe grzane piwo. Zawsze chce mi się płakać gdy widzę jak barman wkłada świeżo nalane piwko do mikrofalówki z tekstem "będzie gotowe za 1,5 minuty" ;/ żal duszę ściska!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Niezłe! Muszę przyznać, że nawet mi smakowało, choć chyba jednak wolę z przyprawą korzenną, cynamonem i goździkami, bo nie przepadam za słodkim piwem. Choć moja dziewczyna była zachwycona :D Grzaniec idealny na jesień!

Grzane piwo najlepsze jak Cię łapie przeziębienie. Szkoda tylko, że w niewielu knajpach wiedzą co to prawdziwe grzane piwo. Zawsze chce mi się płakać gdy widzę jak barman wkłada świeżo nalane piwko do mikrofalówki z tekstem "będzie gotowe za 1,5 minuty" ;/ żal duszę ściska!

W pełni się zgadzam. W górach stołowych zawsze chodziłem po jesiennych spacerach do takiej małej, drewnianej knajpki, gdzie gaździna wiedziała jak podać prawdziwe grzane piwo! Niebo w gębie :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ja mam trochę inny przepis: 0,5 l piwa (zwykłe jasne ) dwie duże łyżki miodu - miód gryczany jest najlepszy laska cynamonu lub pół łyżeczki sproszkowanego pół łyżeczki imbiru ze trzy lub cztery goździki Wszystko podgrzać - ale absolutnie nie gotować (alkohol wyparuje). Rozgrzewa porządnie tak jak rozgrzewac powinno piwo grzane;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.