gaja102 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Serdecznie proszę o sprawdzone i oczywiście proste przepisy na śledzie / kwaśne, korzenne lub inne/.Mam wybrednego gościa na Wigilii i chcę się pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@sia Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Śledzie w miodowo - cebulowym sosie Składniki: 5 płatów matiesa 2 łyżki miodu naturalnego 4 średnie cebule 2 łyżki octu winnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szkl. oliwy lub oleju słonecznikowego sól, pieprz Cebulę obrać, pokroić w plastry. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę, dodać miód, ocet, koncentrat, dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, odstawić, by sos wystygł. Płaty matiesów wypłukać (zbyt słone wymoczyć), pokroić na mniejsze kawałki. W salaterce układać warstwami sos i śledzie. Następnie przykryć i wstawić na 1-2 dni do lodówki, by smaki się przegryzły. Przepis ten mam z Poradnika Domowego i już od paru lat przygotowuję takie śledzie na wigilię, są naprawdę pyszne :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miuriel Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Polecam: TE ŚLEDZIE Robię co roku na święta. Ja je uwielbiam. Robi się prosto, właśnie dziś zrobiłam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaja102 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Bardzo dziękuję za przepisy obydwa wyprubuję.Życzę Wam przy okazji zdrowych i wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kk Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Ja co roku na wigilijną przekąskę, czyli coś w pore obiadu, co by do wieczora w brzuchach nie burczało, przygotowuję "Śledzie po wileńsku" Wszystkim smakują, nawet mojemu bratu który nie jest fanem korzennych smaków :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM Zalewa: 1/2 szklanki octu 1 1/2 szklanki wody Cynamon Ziele angielskie Goździki Gorczyca Cebula pokrojona w plasterki Wszystko razem zagotować, moczyć śledzie 2-3 dni. Sos do śledzi: Majonez z odrobiną jogurtu naturalnego lub śmietany, wyciśnięty czosnek, koperek. Wprawdzie już po Świętach ale są pyszne i proste, więc pewnie się przydadzą kiedy indziej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.