Tusia Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2005 Skladniki Dowolne owoce w ilosci takiej aby przykryc cala powierzchnie ciasta wylozonego na blaszke. Ciasto 2 1/2 szkl. maki pszennej 1 szkl. cukru 4 jajka (do ciasta same zóltka) 2 lyzki oleju 1 duzy cukier waniliowy 1 kst. margaryny (roztopic w rondelku) 2 pl. lyzeczki proszku do pieczenia Piana z bialek 4 bialka 1 szkl. cukru 20 dag kokosu Sposob przygotowania Z podanych skladników zagniesc ciasto (bedzie bardzo tluste) i wylozyc na blaszke, nastepnie ulozyc owoce, posypac cukrem. Bialka ubic na sztywna piane, dodac cukier i dalej ubijac jeszcze przez chwile, pod koniec ubijania dodac kokos. Gotowa piane wylac na owoce. Piec w temp. 180 - 200 stopni ok. 1 h. Pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renik Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2005 Mam problem z tą pianą na wierzchu.To dość wysoka temperatura.Co robisz,żeby się nie spaliła? Mam podobny przepis na sernik, ale tam pianę daje się przed końcem pieczenia na ok. 15 minut, a w twoim przepisie odrazu. Dlatego wolę zapytać zanim coś zepsuję ;-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tusia Opublikowano 29 Maja 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2005 Wstawiam ciasto na srodkowa pólke piekarnika. Staram sie nie przekroczyc temp. 180oC i czasem skracam czas pieczenia do 50 min., piana powinna miec taki lekko zlotawy kolor. Czasami robie wariant ciasta owocowego z posypka tez jest pyszne. Z zagniecionego ciasta odkladam 1/3 czesc ciasta i dodaje troche maki zagniatam i formuje posypke, która ukladam na wylana piane z bialek, piana bez kokosu. Mam nadzieje, ze wszystko sie uda. Zycze Ci powodzenia, ciasto jest pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.