Gość Lilla Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Witam! Chciałabym się podzielić przepisami na dwie sałatki. Mam nadzieję, że nie były...... a jak były, to można wyrzucić topik do kosza :D Sałatka pierwsza: - makaron muszelki - połowa opakowania (drobne, ja kupuję Lubellę) - ananas z puszki - ogórek zielony (ten długi) - szynka Makaron ugotować, odcedzić, wystudzić. Ananasa pokroić w kostkę. Ogórka również pokroić w kostkę, lekko posolić, odlać wytworzony sok. Szynka w kostkę. Całość wymieszać z majonezem. Przyprawić. Uwagi: ja często dodaję jeszcze ze 2-3 łyżki soku pozostałego po ananasach, aby bardziej było czuć słodki akcent. Sałatka druga: - kapusta pekińska - pierś z kurczaka - ser żółty - ananas z puszki - słonecznik łuskany (garść) Kapustę poszatkować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z przyprawami (wedle gustu) Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ananas w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni (średnio mocno, tak aby nabrał lekkiego brązowego kolorku). Wszystko wymieszać z majonezem. Doprawić. Uwagi: słonecznik po jakimś czasie staje się wyraźniejszy w sałatce. W razie czego zawsze można dodać go więcej, jak ktoś lubi :D Bonusowo dorzucę przepis na rybę: Filety (mintaj, panga - co kto woli) pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, obtoczyć w przyprawach i mące. Usmażyć. Właściwie zrobić identycznie, jak na rybę po grecku :D Następnie rybę rozłożyć na dużym talerzu. W międzyczasie smażymy pieczarki z cebulką (ja smażę pieczarki i cebulkę oddzielnie, po czym łączę razem i jeszcze kilka minut razem, na wolnym ogniu przesmażam). Powstały farsz wykładam jeszcze gorący na rybę. Przed podaniem całość smaruję majonezem, tak, aby powstała biała pierzynka. Uwagi: majonezem najlepiej wysmarować na godzinkę przed podaniem, aby majonez nie zrobił się suchawy :D Smacznego! Zdjęcia niebawem wstawię, bo zamierzam wszystkie trzy potrawy przygotować na jutrzejsze przyjęcie sylwestrowe :) Szczęśliwego Nowego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.