Skocz do zawartości

Dwie Sylwestrowe Sałatki


Gość Lilla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałabym się podzielić przepisami na dwie sałatki.

Mam nadzieję, że nie były...... a jak były, to można wyrzucić topik do kosza :D

Sałatka pierwsza:

- makaron muszelki - połowa opakowania (drobne, ja kupuję Lubellę)

- ananas z puszki

- ogórek zielony (ten długi)

- szynka

Makaron ugotować, odcedzić, wystudzić.

Ananasa pokroić w kostkę.

Ogórka również pokroić w kostkę, lekko posolić, odlać wytworzony sok.

Szynka w kostkę.

Całość wymieszać z majonezem. Przyprawić.

Uwagi: ja często dodaję jeszcze ze 2-3 łyżki soku pozostałego po ananasach, aby bardziej było czuć słodki akcent.

Sałatka druga:

- kapusta pekińska

- pierś z kurczaka

- ser żółty

- ananas z puszki

- słonecznik łuskany (garść)

Kapustę poszatkować.

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z przyprawami (wedle gustu)

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Ananas w kostkę.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni (średnio mocno, tak aby nabrał lekkiego brązowego kolorku).

Wszystko wymieszać z majonezem. Doprawić.

Uwagi: słonecznik po jakimś czasie staje się wyraźniejszy w sałatce. W razie czego zawsze można dodać go więcej, jak ktoś lubi :D

Bonusowo dorzucę przepis na rybę:

Filety (mintaj, panga - co kto woli) pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, obtoczyć w przyprawach i mące. Usmażyć.

Właściwie zrobić identycznie, jak na rybę po grecku :D

Następnie rybę rozłożyć na dużym talerzu.

W międzyczasie smażymy pieczarki z cebulką (ja smażę pieczarki i cebulkę oddzielnie, po czym łączę razem i jeszcze kilka minut razem, na wolnym ogniu przesmażam).

Powstały farsz wykładam jeszcze gorący na rybę.

Przed podaniem całość smaruję majonezem, tak, aby powstała biała pierzynka.

Uwagi: majonezem najlepiej wysmarować na godzinkę przed podaniem, aby majonez nie zrobił się suchawy :D

Smacznego!

Zdjęcia niebawem wstawię, bo zamierzam wszystkie trzy potrawy przygotować na jutrzejsze przyjęcie sylwestrowe :)

Szczęśliwego Nowego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.