ina12 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 2,5 szklanki mąki pszennej - przesiać 1 i 3/4 szklanki wody 5 dag drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego po jednej łyżeczce następujących ziół: kolendry, majeranku, czarnuszki, mięty, kminku, szałwi, lubczyka, tymianku i cząbru. Mogą to być wszystkie wymienione zioła lub kilka z nich wybrane zależnie od upodobań smakowych. Ja dodałam pieprz, miętę i cząber. tłuszcz do formy Zioła rozetrzeć, nie rozcierałam bo nie są w listkach. Zioła zalać 3/4 szklanki ciepłej wody. Przygotować rozczyn z dwóch łyżek mąki, szklanki ciepłej wody, cukru i drożdży. Postawić do wyrośnięcia. Do mąki wlać rozczyn, sól, pieprz, i namoczone zioła. Sól i pieprz dodałam do ziół. Ciasto dokładnie wymieszać, musi mieć gęstą konsystencję - ewentualnie dodać wody albo mąki gdy będzie za luźne. Ja musiałam dodać mąki. Umieścić w formie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przynajmniej na 20 min. Piec około 50 min. w temp. 180*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 "Pachnie" wspaniale :) Chciałabym go upiec w maszynce, czy muszę zastosować jakieś zmiany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 Gatita ja piekę w piekarniku i nie orientuję się jakiej udzielić Tobie odpowiedzi. Chleb po upieczeniu ma pulchny miękisz i on bardzo mnie smakuje nawet suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 Ok, to może i ja spróbuję w piekarniku. Automat strasznie rozleniwia... :) ale się zbiorę w sobie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Chlebuś pyszny ...... a jak pachnie ;) . Dodałam bazylię, cząber, tymianek , majeranek i pieprz . Po chlebku zostało wspomnienie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 "Pachnie" wspaniale ;) Chciałabym go upiec w maszynce, czy muszę zastosować jakieś zmiany ? Moim zdaniem bez problemu powinien wyjsc w maszynce.A maszynka nie rozleniwia,tylko daje nam czas na inne przyjemnosci w tym samym czasie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Halinka widzę zrobiła w dużej formie a Ty Figielku jak?W dwóch keksówkach? Przepis już sobie druknęłam i kto wie.... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Basiu ja piekłam w jednej foremce ,robiłam z mniejszej porcji , bo nie miałam tyle drozdży ....została mi resztka od drożdżówki :) .A foremka Halinki chyba dużo większa nie jest ?. A chlebek polecam .....myślałam ,żeby następny zrobić z dodatkiem czosnku ;) ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 A...rozumiem. ;) Pewnie,można zmieniać smaki,jak zrobisz to daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Basiu ja piekłam w jednej foremce ,robiłam z mniejszej porcji , bo nie miałam tyle drozdży ....została mi resztka od drożdżówki :) .A foremka Halinki chyba dużo większa nie jest ?. A chlebek polecam .....myślałam ,żeby następny zrobić z dodatkiem czosnku ;) ???? Wiem ze swojego doswiadczenia ze ilosc drozdzy spokojnie mozna zmniejszyc.Ja 5 dkg uzywam na 1 kg maki i wszystko super rosnie :) W tym przepisie spokojnie starczy 2-3 dkg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Nareszcie mogę urzędować przez podłączenie komputera do telewizora. Mam awarię monitora, w Bydgoszczy nie ma serwisu i załatwiam przez Warszawę bo jeszcze jest na gwarancji. W Media Mark powinni o tym udzielać informacji i dlatego nie zgadzam się z ich reklamą. Dorotko serdeczne dzięki za wypróbowanie, komentarz i najwyższą ocenę. Izuniu Tobie dziękuję za udzielone odpowiedzi i porady. Basiu zrobiłam w małej formie, podaję wymiary: dół 12x 25 cm. góra 15x28 cm. wysokość 28 cm. Stary przepis wyszukałam z mojego archiwum, w kuchni nie było za ciepło, rozczyn i ciasto szybko wyrosło. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Moim zdaniem bez problemu powinien wyjsc w maszynce.A maszynka nie rozleniwia,tylko daje nam czas na inne przyjemnosci w tym samym czasie ;) Izunia, dzięki, spróbuję ! A maszynką jestem zafascynowana :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Nie ma za co ;) Zycze wszystkim udanego chlebka i chwalcie sie zdjeciami :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirabelka Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 kurcze, aż mi się wierzyć nie chcę, że takie pychotki można samemu w domku :) spróbuje w następny weekend :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.