Skocz do zawartości

Babka Marmurkowa Ze śmietanką


pierogi

Rekomendowane odpowiedzi

Babka marmurkowa ze śmietanką (po austriacku: Obers-Marmorguglhupf)

Składniki:

3 jajka

¼ l bitej śmietany

1 torebka cukru wanilinowego

25 dag cukru

25 dag mąki pszennej

1 łyżka proszku do pieczenia (winnego kamieniu albo normalna)

3 łyżki mleka

3 łyżki Nutelly

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. ubić śmietanę nie całkiem na sztywno (pół- 

sztywna), dodać żółtko, cukier, cukier wanilinowy, mleczko i zmieszać. 

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koncu ubite na pianę 

białko. 2/3 masy odlać do formy. Reszte mieszać z Nutellą i też wlać do 

formy.

Ewentualnie także przewlec z widelecem przez ciasto, żeby będzie ładnie wzorzystą marmurkowatą babką.

Piec ok 60 min w 180°.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.