pierogi Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 Babka marmurkowa ze śmietanką (po austriacku: Obers-Marmorguglhupf) Składniki: 3 jajka ¼ l bitej śmietany 1 torebka cukru wanilinowego 25 dag cukru 25 dag mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia (winnego kamieniu albo normalna) 3 łyżki mleka 3 łyżki Nutelly Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. ubić śmietanę nie całkiem na sztywno (pół- sztywna), dodać żółtko, cukier, cukier wanilinowy, mleczko i zmieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koncu ubite na pianę białko. 2/3 masy odlać do formy. Reszte mieszać z Nutellą i też wlać do formy. Ewentualnie także przewlec z widelecem przez ciasto, żeby będzie ładnie wzorzystą marmurkowatą babką. Piec ok 60 min w 180°. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Pierogi babka jest bardzo dobra i tak ją oceniam. Dziękuję za przepis i polecam następnym osobom do wypróbowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Halinko ślicznie wyrosła ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Andy bardzo ładnie urosła, jest puszysta. Teraz jak będę piekła to dodam kupioną nutellę i dopiero będzie ładny marmurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierogi Opublikowano 23 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Dzień dobry Ina, cieszę się, że ciasto smakowało! :) Ach tak, czasem też piekę inny wariant ciasta: zamiast Nutelli dodaję raszplę czekolady! W Austrii ten wariant nazywa się „Ameisenkuchen” -babka-mrówky ;) , haha! ^^ Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Witam Pierogi, ja dodałam nutellę którą robiłam osobiście i miałam resztę jej z zapasu. Lubię nowości i proszę o więcej przepisów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.