Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 A'LA MAJONEZ Zastępstwo majonezu i to bez oleju parafinowego. 1 gotowane żółtko 1 łyżeczka musztardy dijon gesty jogurt naturalny sól,pieprz sok z cytryny ulubione zioła Ugotowane żółtko rozetrzeć dokładnie,wymieszać z musztardą,ciągle mieszając dodawać stopniowo jogurt aż uzyskamy gładką masę.Można dodać odrobinę serka białego gdyby było zbyt rzadkie.Doprawić pieprzem,solą i sokiem z cytryny.Dodać zioła,ja daję prowansalskie. Nie smakuje jak majonez,ale jajko zjedzone na sucho zapycha strasznie,a z tym sosem jest smaczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 CIASTKA Z KREMEM BISZKOPT : 4 jajka 3 łyżki budyniu o smaku biszkoptowym dr.Oetkera lub waniliowy słodzik do smaku 2 łyżki mleka zagęszczonego light aromat waniliowo-maślany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego KREM BUDYNIOWY: 2 budynie śmietankowe (można dać budynie np.wiśniowe,będzie wtedy krem owocowy) 2 łyżki słodzika w proszku 800 ml.mleka 3 łyżki serka homogenizowanego (ja dałam ser "EMILKI") DODATKOWO: dżem rabarbarowy lub dyniowy (jeśli nie mamy dżemu może być bez,dobre są też z nutellą dukanową zamiast dżemu) Nastawić piekarnik na 180 st.Żółtka z budyniem zmiksować,dodać proszek,ocet,słodzik,aromat z mlekiem.Ubić sztywną pianę z białek i po trochu dodawać do masy żółtkowej delikatnie mieszając do uzyskania puszystej masy. Na blaszce ułożyć papier do pieczenia i nakładać łyżką porcje ciasta formując koła w odstępach.Piec ok.10 min aż będą złocisto-rumiane.Po wyjęciu z piekarnika natychmiast biszkopty zdjąć z blachy i nałożyć na kubeczki żeby sie wygięły.Zostawić do ostygnięcia. Ugotować w mleku budyń ze słodzikiem.Zostawić do całkowitego wystudzenia.Zimny budyń zmiksować z 3 łyżkami serka.W środek każdego biszkopta włożyć dżem lub nutellę (po 1 łyżeczce)i napełnić budyniem za pomocą szprycy.Oprószyć mlekiem w proszku zmieszanym ze słodzikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 BUŁKA Z PATELNI 3 łyżki otrębów (2 owsianych i 1 pszennych) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (tylko tej!) szczypta soli 1 jajko Teflon przykryty pokrywką rozgrzać na największym palniku,ale ze zmniejszonym do minimum ogniem.Otręby wsypać do kubeczka i wbić na nie żółtko.Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę,dodać skrobię i wymieszać (ja mieszałam rózgą)Dodać resztę składników i wymieszać delikatnie,ale dokładnie.Przełożyć na teflon w kształcie koła z małym kopczykiem.Nakryć pokrywką i prażyć aż upiecze sie od spodu.Szybko przewrócić na druga stronę i dosmażyć.Zdjąć pokrywkę i odparować.Ostudzić na kratce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 TIRAMISU - pycha!!! BISZKOPTY: 5 jajek słodzik do smaku 4 czubate łyżki skrobi 1 łyżka mleka aromat waniliowy i maślany (aromaty kupuję w internecie na stronie "WYPIEKARNIA") 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu jabłkowego KREM: 4 świeże jajka słodzik do smaku 1 serek "Emilki" 400g (ja kupuję w tesco) aromat waniliowy lub tiramisu 3 łyżki mleka w proszku 2 pełne łyżki żelatyny DODATKOWO: kakao do posypywania warstw szklanka mocnej,zimnej kawy rozpuszczalnej z odrobina aromatu migdałowego i słodzika BISZKOPT:Żółtka utrzeć z proszkiem i octem,dodać mleko w płynie,skrobię,słodzik i aromat.Białka ubic na bardzo sztywno (ja dodaję odrobinę soli,lepiej się białka ubijają) i dodawać po trochu do żółtek delikatnie mieszając drewnianą łyżką.Wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st. ok 25-30 min.Zimny biszkopt pokroić w paski. KREM:Żółtka utrzeć ze słodzikiem w proszku aż staną się kremowe i zjaśnieją.Porcjami dodawać twaróg i miksować na najmniejszych obrotach zeby sie połączyło.Dodać słodzik,mleko w proszku i aromat.Przygotować garnek z wodą i szklaną lub metalową miskę.Wodę w garnku zagotować i zmniejszyć gaz do minimum.Do miski wbic białka,ustawić na garnku i miksować na najwyższych obrotach miksera,aż powstanie sztywna piana i od razu zdjąc z ognia.Delikatnie łyżką połaczyc pianę z masą serową.Dodać do masy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku,szybko wymieszac.Wkładać paski biszkoptów moczonych w kawie na dnie naczynia (ja robię w dużej szklanej brytfannie zaroodpornej,bo tiramisu wychodzi spore),na biszkopty wyłożyć częśc kremu,posypać warstwą kakao,znowu ułożyć biszkopty,krem i kakao i tak do wyczerpania składników.Dobrze schłodzić w lodówce.Duża porcja tiramisu starcza na kilka dni ( u mnie zjedzona w jeden dzień bo cała rodzina sie przysiadła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 INDYK Z PIECZARKAMI Mięso z indyka (ja kupuję w tesco mięsko gulaszowe z indyka pakowane po pół kilograma) kilka pieczarek 1 cebula sól,pieprz,papryka ostra skrobia do zagęszczenia sosu (ok.1 łyżeczka) Mięso które kupuję jest w takich plasterkach,wiec ich nie kroję,jak kupicie udziec albo pierś to trzeba pokroić w plasterki.Usmażyć na teflonie posolone mięso aż się mocno przyrumieni,wrzucić cebulę i pieczarki,podsmażyć aż woda z pieczarek wyparuje.Wlać trochę wody i dusić do miękkości miesa,mieszając łopatką po dnie patelni żeby wszystko to co sie przykleiło odeszło od dna.Doprawić.W razie potrzeby uzupełniać wodę. Kiedy mieso bedzie miękkie rozmieszać skrobię w zimnej wodzie i wlać do mięsa,mieszając zagotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 PLACUSZKI Z KURCZAKA Gotowany kurczak (u mnie 3 udka bez skóry) 1 łyżka skrobi kukurydzianej 1 łyżka lnu mielonego podwójnie odtłuszczonego (do kupienia w aptece) 2 jajka sól,pieprz,papryka ostra szczypiorek Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę.Jajka wymieszać ze skrobią i lnem,doprawić,wsypać posiekany szczypiorek i kurczaka.Wymieszać.Smażyć na teflonie niewielkie placuszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 ZUPA KREM Z BROKUŁA 1 brokuł pojedyncza pierś z kurczaka 1 mała marchewka kawałek selera i pietruszki jogurt naturalny sól,pieprz jak ktoś lubi moze dodać trochę czosnku Ugotować pierś z kurczaka razem z marchewką,pietruszką i selerem.Wsypać sól i pieprz.Wyjąć miękkie mięso i warzywa,wrzucić brokuła podzielonego na różyczki i gotowac aż będa miękkie. Wrzucić spowrotem do garnka ugotowane warzywa i pokrojoną w kostkę pierś.Potraktować blenderem do uzyskania kremu.Doprawić do smaku.Podawać z kleksem jogurtu naturalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 LECZO 1 pierś z kurczaka 2 małe papryki kilka pomidorów obranych ze skóry (ok.5 szt.) 1 średnia cebula 1 mała cukinia kilka pieczarek ew.koncentrat pomidorowy 1 pełna łyżeczka skrobi kukurydzianej sól,pieprz,papryka ostra Pierś kurczaka pokroić w większą kostkę (1 cm),podsmażyć na teflonie. Do garnka wrzucić paprykę i pomidory pokrojone w kostkę,dusić co jakiś czas mieszając aż papryka zmięknie.Dodać pokrojoną w kawałeczki cukinię,kurczaka,pokrojone w ćwiartki,podsmażone na teflonie pieczarki z cebulą pokrojoną w dużą kostkę.Podlać wodą.Dusić do miękkości składników.Na koniec doprawić i zagęścić skrobią rozmieszaną w małej ilości zimnej wody.Można ewentualnie dodać troszke koncentratu pomidorowego (ja daję bo lubię jak leczo ma ciemny kolorek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 KOTLECIKI Z PALUSZKAMI SURIMI 1 lub 2 jajka (zależy od wielkości jajek) 3 łyżki otrębów (2 owsianych,1 pszennych) 4 paluszki surimi posiekany koperek lub natka pietruszki drobniutko posiekana cebulka lub szczypiorek sól,pieprz,zioła prowansalskie-wg.uznania Surimi pokroić w krążki,wymieszać składniki.Doprawić.Smażyć na teflonie.Podawać z sosem np.musztardowym,pomidorowym,curry lub innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 SOS "SKARBY LASU" Grzybki leśne (u mnie mieszane-maślaczki,kozaki,prawdziwki itp.) jogurt naturalny typu grecki lub bałkański -1 łyżka sól,pieprz łyżeczka skrobi kukurydzianej 1 posiekana w kosteczkę cebulka Obrane i umyte świeże grzybki (można użyć pieczarek) pokroić na mniejsze cząstki i podsmażyć na 3 kroplach oliwy roztartych po teflonie ręcznikiem papierowym.Kiedy z grzybów odparuje sok i lekko się podsmażą dodać cebulkę,podlać odrobiną wody i dusić ok 10 min.Doprawić solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Skrobię rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do sosu,zagotować mieszając.Wyłączyć gaz i zabielić jogurtem.Ja zajadałam ten sosik z makaronem (wymieszałam makaron z sosem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 KOTLECIKI MIELONE Z SOSEM CZOSNKOWYM Mięso mielone drobiowe (u mnie udziec z indyka) mała cebulka drobno posiekana 3 łyżki otrębów sól,pieprz troszkę majeranku papryka słodka w proszku (odrobina do smaku) 1 lub 2 jajka Mięso wymieszać z jajkiem,otrębami i przyprawami.Jeśli jest zbyt gęste,dodać jeszcze jedno jajko.Usmażyć na teflonie niewielkie kotleciki. SOS:kilka ząbków czosnku (ja lubię mocno czosnkowe więc czosnku dałam dużo) pieprz,sól jogurt naturalny np.bałkański lub grecki light Składniki sosu potraktowac blenderem lub wyciśnięty czosnek wymieszać z jogurtem i przyprawami. Kotleciki ułożyć na talerzu i polać sosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 ZAPIEKANKA MIĘSNO - PIECZARKOWO - SZPINAKOWA MASA MIĘSNA:500g.mięsa drobiowego mielonego 250g pieczarek 4 łyżki koncentratu pomidorowego ulubione przyprawy MASA SZPINAKOWA:opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2-3 ząbki czosnku sól,pieprz PLACEK OTRĘBOWY:3 jajka 9 łyżek mieszanki otrębowej 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Mięso podsmażyć,dodać pokrojone w plastry pieczarki i koncentrat pomidorowy.Przyprawić do smaku i dusić ok.20 min. Szpinak podgrzać,dodac przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem. Składniki na placek otrębowy dokładnie wymieszac,wylać połowę na dno naczynia żaroodpornego i podpiec kilka minut w temp.180*.Na podpieczonym placku ułozyc warstwę mięsa,warstwę szpinaku,następnie zalać resztą ciasta.Zapiekać ok.30 min w temp.180*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 KANAPKI Z SANDWICZERA 2 jajka 1 łyżka skrobi kukurydzianej łyżeczka mleka 2 łyżeczki serka homo 1 łyżka otrębów owsianych szczypta soli W fazie z warzywami można dodac to co kto lubi np.odtłuszczona wędlina lub parówki,papryka pokrojona w kostkę,cebula posiekana drobno,pieczarki lub inne warzywa. Wszystkie składniki wymieszać lub zmiksować,dodac pokrojone warzywa lub inne dodatki,nakładać do gorącego sandwiczera i piec ok 6 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 KURCZAK W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM Pierś z kurczaka lub udka bez skóry i kości 1 cebula SOS: 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 150 ml.wody 1 łyżeczka słodzika w płynie 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy dijon (np.kamis) sól,pieprz,papryka ostra Składniki sosu wymieszać,doprawić.Mięso pokroić w mniejsze kawałki,posypać przyprawami i usmażyć na teflonie.Zdjąć z patelni i osączyc na papierowym ręczniku.Na pokrywającym patelnię tłuszczyku usmażyć cebulkę pokrojona w półksiężyce.Podlewać wodą żeby się nie przypaliła.Gdy cebula zmięknie dodać sosi kurczaka.Dusić do miękkości,w razie potrzeby dolewać wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.