Skocz do zawartości

Przepisy Na Okres Diety Protal Faza Uderzeniowa


Milenka

Rekomendowane odpowiedzi

A'LA  MAJONEZ

 

Dołączona grafika

 

Zastępstwo majonezu i to bez oleju parafinowego.

1 gotowane żółtko
1 łyżeczka musztardy dijon
gesty jogurt naturalny
sól,pieprz
sok z cytryny
ulubione zioła

Ugotowane żółtko rozetrzeć dokładnie,wymieszać z musztardą,ciągle mieszając dodawać stopniowo jogurt aż uzyskamy gładką masę.Można dodać odrobinę serka białego gdyby było zbyt rzadkie.Doprawić pieprzem,solą i sokiem z cytryny.Dodać zioła,ja daję prowansalskie.

Nie smakuje jak majonez,ale jajko zjedzone na sucho zapycha strasznie,a z tym sosem jest smaczniejsze.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CIASTKA  Z  KREMEM

 

Dołączona grafika

 

BISZKOPT :
4 jajka
3 łyżki budyniu o smaku biszkoptowym dr.Oetkera lub waniliowy
słodzik do smaku
2 łyżki mleka zagęszczonego light
aromat waniliowo-maślany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu jabłkowego

 

KREM BUDYNIOWY:
2 budynie śmietankowe (można dać budynie np.wiśniowe,będzie wtedy krem owocowy)
2 łyżki słodzika w proszku
800 ml.mleka
3 łyżki serka homogenizowanego (ja dałam ser "EMILKI")

 

DODATKOWO:
dżem rabarbarowy lub dyniowy (jeśli nie mamy dżemu może być bez,dobre są też z nutellą dukanową zamiast dżemu)

 

Nastawić piekarnik na 180 st.Żółtka z budyniem zmiksować,dodać proszek,ocet,słodzik,aromat z mlekiem.Ubić sztywną pianę z białek i po trochu dodawać do masy żółtkowej delikatnie mieszając do uzyskania puszystej masy.

Na blaszce ułożyć papier do pieczenia i nakładać łyżką porcje ciasta formując koła w odstępach.Piec ok.10 min aż będą złocisto-rumiane.Po wyjęciu z piekarnika natychmiast biszkopty zdjąć z blachy i nałożyć na kubeczki żeby sie wygięły.Zostawić do ostygnięcia.

Ugotować w mleku budyń ze słodzikiem.Zostawić do całkowitego wystudzenia.Zimny budyń zmiksować z 3 łyżkami serka.W środek każdego biszkopta włożyć dżem lub nutellę (po 1 łyżeczce)i napełnić budyniem za pomocą szprycy.Oprószyć mlekiem w proszku zmieszanym ze słodzikiem.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BUŁKA  Z  PATELNI

 

Dołączona grafika

 

3 łyżki otrębów (2 owsianych i 1 pszennych)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej (tylko tej!)
szczypta soli
1 jajko

 

Teflon przykryty pokrywką rozgrzać na największym palniku,ale ze zmniejszonym do minimum ogniem.Otręby wsypać do kubeczka i wbić na nie żółtko.Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę,dodać skrobię i wymieszać (ja mieszałam rózgą)Dodać resztę składników i wymieszać delikatnie,ale dokładnie.Przełożyć na teflon w kształcie koła z małym kopczykiem.Nakryć pokrywką i prażyć aż upiecze sie od spodu.Szybko przewrócić na druga stronę i dosmażyć.Zdjąć pokrywkę i odparować.Ostudzić na kratce.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

TIRAMISU - pycha!!!

 

Dołączona grafika

 

BISZKOPTY:
5 jajek
słodzik do smaku
4 czubate łyżki skrobi
1 łyżka mleka
aromat waniliowy i maślany (aromaty kupuję w internecie na stronie "WYPIEKARNIA")
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu jabłkowego

 

KREM:
4 świeże jajka
słodzik do smaku
1 serek "Emilki" 400g (ja kupuję w tesco)
aromat waniliowy lub tiramisu
3 łyżki mleka w proszku
2 pełne łyżki żelatyny

 

DODATKOWO:
kakao do posypywania warstw
szklanka mocnej,zimnej kawy rozpuszczalnej z odrobina aromatu migdałowego i słodzika

 

 

BISZKOPT:Żółtka utrzeć z proszkiem i octem,dodać mleko w płynie,skrobię,słodzik i aromat.Białka ubic na bardzo sztywno (ja dodaję odrobinę soli,lepiej się białka ubijają) i dodawać po trochu do żółtek delikatnie mieszając drewnianą łyżką.Wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st. ok 25-30 min.Zimny biszkopt pokroić w paski.

KREM:Żółtka utrzeć ze słodzikiem w proszku aż staną się kremowe i zjaśnieją.Porcjami dodawać twaróg i miksować na najmniejszych obrotach zeby sie połączyło.Dodać słodzik,mleko w proszku i aromat.Przygotować garnek z wodą i szklaną lub metalową miskę.Wodę w garnku zagotować i zmniejszyć gaz do minimum.Do miski wbic białka,ustawić na garnku i miksować na najwyższych obrotach miksera,aż powstanie sztywna piana i od razu zdjąc z ognia.Delikatnie łyżką połaczyc pianę z masą serową.Dodać do masy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku,szybko wymieszac.Wkładać paski biszkoptów moczonych w kawie na dnie naczynia (ja robię w dużej szklanej brytfannie zaroodpornej,bo tiramisu wychodzi spore),na biszkopty wyłożyć częśc kremu,posypać warstwą kakao,znowu ułożyć biszkopty,krem i kakao i tak do wyczerpania składników.Dobrze schłodzić w lodówce.Duża porcja tiramisu starcza na kilka dni ( u mnie zjedzona w jeden dzień bo cała rodzina sie przysiadła)

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

INDYK  Z  PIECZARKAMI

 

Dołączona grafika

 

Mięso z indyka (ja kupuję w tesco mięsko gulaszowe z indyka pakowane po pół kilograma)
kilka pieczarek
1 cebula
sól,pieprz,papryka ostra
skrobia do zagęszczenia sosu (ok.1 łyżeczka)

 

Mięso które kupuję jest w takich plasterkach,wiec ich nie kroję,jak kupicie udziec albo pierś to trzeba pokroić w plasterki.Usmażyć na teflonie posolone mięso aż się mocno przyrumieni,wrzucić cebulę i pieczarki,podsmażyć aż woda z pieczarek wyparuje.Wlać trochę wody i dusić do miękkości miesa,mieszając łopatką po dnie patelni żeby wszystko to co sie przykleiło odeszło od dna.Doprawić.W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Kiedy mieso bedzie miękkie rozmieszać skrobię w zimnej wodzie i wlać do mięsa,mieszając zagotować.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PLACUSZKI  Z  KURCZAKA

 

Dołączona grafika

 

Gotowany kurczak (u mnie 3 udka bez skóry)
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka lnu mielonego podwójnie odtłuszczonego (do kupienia w aptece)
2 jajka
sól,pieprz,papryka ostra
szczypiorek

 

Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę.Jajka wymieszać ze skrobią i lnem,doprawić,wsypać posiekany szczypiorek i kurczaka.Wymieszać.Smażyć na teflonie niewielkie placuszki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ZUPA  KREM  Z  BROKUŁA

 

Dołączona grafika

 

1 brokuł
pojedyncza pierś z kurczaka
1 mała marchewka
kawałek selera i pietruszki
jogurt naturalny
sól,pieprz
jak ktoś lubi moze dodać trochę czosnku

 

Ugotować pierś z kurczaka razem z marchewką,pietruszką i selerem.Wsypać sól i pieprz.Wyjąć miękkie mięso i warzywa,wrzucić brokuła podzielonego na różyczki i gotowac aż będa miękkie.
Wrzucić spowrotem do garnka ugotowane warzywa i pokrojoną w kostkę pierś.Potraktować blenderem do uzyskania kremu.Doprawić do smaku.Podawać z kleksem jogurtu naturalnego.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

LECZO

 

Dołączona grafika

 

1 pierś z kurczaka
2 małe papryki
kilka pomidorów obranych ze skóry (ok.5 szt.)
1 średnia cebula
1 mała cukinia
kilka pieczarek
ew.koncentrat pomidorowy
1 pełna łyżeczka skrobi kukurydzianej
sól,pieprz,papryka ostra

 

Pierś kurczaka pokroić w większą kostkę (1 cm),podsmażyć na teflonie.
Do garnka wrzucić paprykę i pomidory pokrojone w kostkę,dusić co jakiś czas mieszając aż papryka zmięknie.Dodać pokrojoną w kawałeczki cukinię,kurczaka,pokrojone w ćwiartki,podsmażone na teflonie pieczarki z cebulą pokrojoną w dużą kostkę.Podlać wodą.Dusić do miękkości składników.Na koniec doprawić i zagęścić skrobią rozmieszaną w małej ilości zimnej wody.Można ewentualnie dodać troszke koncentratu pomidorowego (ja daję bo lubię jak leczo ma ciemny kolorek)

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KOTLECIKI  Z  PALUSZKAMI  SURIMI

 

Dołączona grafika

 

1 lub 2 jajka (zależy od wielkości jajek)
3 łyżki otrębów (2 owsianych,1 pszennych)
4 paluszki surimi
posiekany koperek lub natka pietruszki
drobniutko posiekana cebulka lub szczypiorek
sól,pieprz,zioła prowansalskie-wg.uznania

 

Surimi pokroić w krążki,wymieszać składniki.Doprawić.Smażyć na teflonie.Podawać z sosem np.musztardowym,pomidorowym,curry lub innym.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

SOS  "SKARBY  LASU"

 

Dołączona grafika

 

Grzybki leśne (u mnie mieszane-maślaczki,kozaki,prawdziwki itp.)
jogurt naturalny typu grecki lub bałkański -1 łyżka
sól,pieprz
łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 posiekana w kosteczkę cebulka

Obrane i umyte świeże grzybki (można użyć pieczarek) pokroić na
mniejsze cząstki i podsmażyć na 3 kroplach oliwy roztartych po teflonie
ręcznikiem papierowym.Kiedy z grzybów odparuje sok i lekko się podsmażą
dodać cebulkę,podlać odrobiną wody i dusić ok 10 min.Doprawić solą i
dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Skrobię rozpuścić w
niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do sosu,zagotować
mieszając.Wyłączyć gaz i zabielić jogurtem.Ja zajadałam ten sosik z
makaronem (wymieszałam makaron z sosem)

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KOTLECIKI  MIELONE  Z  SOSEM  CZOSNKOWYM

 

Dołączona grafika

 

Mięso mielone drobiowe (u mnie udziec z indyka)
mała cebulka drobno posiekana
3 łyżki otrębów
sól,pieprz
troszkę majeranku
papryka słodka w proszku (odrobina do smaku)
1 lub 2 jajka

Mięso wymieszać z jajkiem,otrębami i przyprawami.Jeśli jest zbyt
gęste,dodać jeszcze jedno jajko.Usmażyć na teflonie niewielkie
kotleciki.

SOS:kilka ząbków czosnku (ja lubię mocno czosnkowe więc czosnku dałam dużo)
pieprz,sól
jogurt naturalny np.bałkański lub grecki light

Składniki sosu potraktowac blenderem lub wyciśnięty czosnek wymieszać z jogurtem i przyprawami.

Kotleciki ułożyć na talerzu i polać sosem.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ZAPIEKANKA MIĘSNO - PIECZARKOWO - SZPINAKOWA

 

Dołączona grafika

 

MASA MIĘSNA:500g.mięsa drobiowego mielonego
  250g pieczarek
4 łyżki koncentratu pomidorowego
  ulubione przyprawy

MASA SZPINAKOWA:opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
    2-3 ząbki czosnku
sól,pieprz

PLACEK OTRĘBOWY:3 jajka
  9 łyżek mieszanki otrębowej
  3 łyżki jogurtu naturalnego
  szczypta soli

Mięso podsmażyć,dodać pokrojone w plastry pieczarki i koncentrat pomidorowy.Przyprawić do smaku i dusić ok.20 min.

Szpinak podgrzać,dodac przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem.

Składniki na placek otrębowy dokładnie wymieszac,wylać połowę na dno
naczynia żaroodpornego i podpiec kilka minut w temp.180*.Na podpieczonym
placku ułozyc warstwę mięsa,warstwę szpinaku,następnie zalać resztą
ciasta.Zapiekać ok.30 min w temp.180*.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KANAPKI Z SANDWICZERA

 

Dołączona grafika

 

2 jajka
1 łyżka skrobi kukurydzianej
łyżeczka mleka
2 łyżeczki serka homo
1 łyżka otrębów owsianych
szczypta soli

W fazie z warzywami można dodac to co kto lubi np.odtłuszczona
wędlina lub parówki,papryka pokrojona w kostkę,cebula posiekana
drobno,pieczarki lub inne warzywa.

Wszystkie składniki wymieszać lub zmiksować,dodac pokrojone warzywa
lub inne dodatki,nakładać do gorącego sandwiczera i piec ok 6 min.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KURCZAK W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM

 

Dołączona grafika

 

Pierś z kurczaka lub udka bez skóry i kości
1 cebula

SOS: 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  150 ml.wody
  1 łyżeczka słodzika w płynie
  1 łyżeczka sosu sojowego
  2 łyżki soku z cytryny
  1 łyżeczka musztardy dijon (np.kamis)
  sól,pieprz,papryka ostra

Składniki sosu wymieszać,doprawić.Mięso pokroić w mniejsze
kawałki,posypać przyprawami i usmażyć na teflonie.Zdjąć z patelni i
osączyc na papierowym ręczniku.Na pokrywającym patelnię tłuszczyku
usmażyć cebulkę pokrojona w półksiężyce.Podlewać wodą żeby się nie
przypaliła.Gdy cebula zmięknie dodać sosi kurczaka.Dusić do miękkości,w
razie potrzeby dolewać wody.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.