Skocz do zawartości

Kotleciki Ryżowe Z Warzywnym Gulaszem


m.agga

Rekomendowane odpowiedzi

Na kotleciki potrzebujemy:

1,5 szklanki ugotowanego ryzu

pół szklanki tartego żółtego sera

kajzerka namoczona w mleku

2 jajka

1 średnia zeszklona cebulka

pęczek natki pietruszki

sól,pieprz,papryka słodka,co kto lubi

opcjonalnie bułka tarta, jeżeli masa na kotleciki wydaje nam się zbyt luźna

Składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy masę na kotleciki, formujemy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor  ;)

Gulasz:

1 papryka żółta + 1 czerwona pokrojone w paski

mała cukinia pokrojona w pótalarki

2 średnie marchewki + 1 pietruszka starte(lub pokorojone w zapałke)

30 dag pieczarek pokrojonych w plasterki

mały por(częśc biała) pokrojone w krążki

1 mała cebulka pokrojona w piórka

pomidory w puszce

sól, pieprz do smaku

łyżeczka mąki ziemniacznej

Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulkę, jak się zeszkli dodajemy marchewkę, przesmażamy, dodajemy resztę warzyw i pieczarki. Jak się przesmażą dodajemy pomidory w puszce.Całość dusimy do momentu aż warzywka będą miekkie (ale nie ciapka) a pomidory rozpadną się i utworzą sosik. Jeśli wydaje nam się zbyt rzadki, zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie. 

Na talerz nakładamy porcję gulaszu, obok kotlecika i pałaszujemy :)

Życzę smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
  • 3 lata później...

Witam, przeczytałam Twój przepis , bardzo fajny!!!! Planuję dzis na obiad coś trochę podobnego z ugotowanego ryżu. Podaję przepis , może ktoś się skusi:) 2 szklaniki ugotowanego ryżu 2 całe jajka 20 dkg sera żółtego ( raczej ostrego) pęczek koperku Ser scieramy na tarce o grubych oczkach , jajka roztrzepujemy z odrobina mleka , koperek siekamy, wszystkie składniki łączymy doprawiając solą (mozna vegetą) i pieprzem kolorowym. Smażymy na patelni na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut , aż się ładnie zapiecze. Do tego robię sos pomidorowy średni słoiczek przecieru pomidorowego pół kostki bulionu warzywnego szczypta ziół prowansalskich 100 ml wody zagotować , rozpuścić bulion, dodać przecier i zioła, chwilę pogotować , aby zgęstniał. Moja rodzina się zajada tym!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.