Magdalena08 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 *Rodzynkowiec* 1.Placek czekoladowy: - 7 jaj - 3 łyżki kakao - 1 szklanka cukru - 5 czubatych łyżek mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i kakao. Do piany wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Upiec ciasto. (mi ten biszkopt nie za bardzo wyrasta wiec jeśli macie lepszy przepis to upieczcie własny, tylko musi być kakaowy) 2.Masa: - 2 i 1/2 szklanki mleka - 2 budynie czekoladowe - 1 margaryna - 4 łyżki cukru Z mleka ugotować budynie, ostudzić i ucierać z margaryną, dodać cukier. Ucierać aż powstanie gładka masa. (moja babcia jak zobaczyła tą masę to uznała że się zważyła, ale ona po prostu tak wygląda, wiadomo że margaryna jest jasna a budyń ciemny i zawsze będzie się jedno od drugiego odróżniało) :) 3.Polewa: - 1/2 i trochę masła - 1 czekolada mleczna - 1 czekolada gorzka Wszystko razem rozpuścić i połączyć. Przed polaniem placka należy ostudzić żeby była gęściejsza bo inaczej trudno byłoby polać. 4.Dodatki: - dżem porzeczkowy - 40 dag rodzynków - wódka Wykonanie: Rodzynki sparzyć wodą a następnie namoczyć w wódce (należy zrobić to dużo wcześniej tak żeby rodzynki mogły nasiąknąć wódką). Wódkę w której moczyły się rodzynki wymieszać z trochę wody oraz 1 łyżką cukru. Upieczony biszkopt przekroić na pół i nasączyć tą wódką. Na pierwszy placek smarujemy dżem, a następnie większą część masy, na to kładziemy drugi placek. Na wierzchu smarujemy pozostałą masą i układamy rodzynki, całość polewamy polewą i GOTOWE!!! :) MAM NADZIEJĘ ŻE KOMUŚ BĘDZIE SMAKOWAŁO TO CIASTO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Witam ! Z zamiarem upieczenia tego ciasta nosiałam się juz od jakiegoś czasu .Wczoraj trafiła sie okazja .Do polewy dałam 20deko rodzynek namoczonych w wódce. Biszkopt upiekłam z przepisu halinymłodzieniak ,pieknie wyrósł i jest b. puszysty.Ciasto przepyszne ...z procentami -POLECAM WSZYSTKIM ......oprócz kierowców :smile: Obu Paniom dziekuję za przepisy ;) -pozdrawiam !! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Cudny,pozazdrościć domownikom :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halina mlodzieniak Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Witam! Ja rowniez pieke ciasto ktore zwie sie "Rodzynkowiec" Z tym ze mam troszke inny przepis. Jesli jest ktos zainteresowany to bardzo prosze. Ciasto: -5 jaj -3/4 szkl maki ziemniaczanej -2 łyżki mąki pszennej -2 łyżki kakao -1 szklanka cukru -2 łyzeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: -1/2 litra mleka -1 bydyn czekoladowy -1 łyzka mąki -6 łużek cukru Dzien wczesniej namoczyc we wódce 30 dkg rodzynek Wykonanie ciasta: Białka ubic z cukrem, dodac żółtka , a na koniec polączone maki ,kakao oraz proszek dopieczenia. Wszystko delikatnie wymieszac łyżka i piec okolo 30 min. Krem budyniowy gotujemy tak jak kazdy budyn. Ostudzony ucieramy z 1 kostką KASI. Do utartego budyniu dodac 2-3 łyżki kakao. Upieczone ciasto przekrawamy na pół i ponczujemy alkoholem w ktorym moczyly sie rodzynki. Polowe masy budyniowej rozprowadzic po placku. Przyrywamy druga czescia placka i nakladamytreszte masy budyniowej. Na wierzch rozprowadzamy rodzynki i polewamy ( 2 czekolady gorzkie) rozpuszczona czekoladą. Życze udanego wypieku i Smacznego. Pozdrawiam Halina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Warto wypróbować :smile: Dam znać jak wyszło ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Był i się zmył :smile: Niebawem powtórka ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halina mlodzieniak Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Kasiu a z ktorego przepisu korzystalas?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stokrotka Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Mmm jakie apetyczne ciasto. Już mi ślinka cieknie. W sobotę mamy gości i chyba się skuszę na wypróbowanie tego przepisu :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Kasiu a z ktorego przepisu korzystalas?? Pozdrawiam Halinko robiłam z tego pierwszego przepisu :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Rodzynkowiec w kształcie tortu .Tym razem biszkopt nasączony kawą naturalną .POLECAM raz jeszcze :smile: ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelina9033 Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 fajny ten torcik pomysłowy!!! jedno porcje barałas składnikow??? juz wiem jaki bedzie kolejny tort :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Biszkopt piekłam z przepisu Halinki , wychodzi wysoki i równy .Tylko do kremu dodałam trochę więcej ok.1/3kostki Kasi. Polewa według mnie wyszła troche za gruba :smile: i jakas matowa ,bo użyłam innych czekolad niż poprzednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Dorotko, śliczny ten rodzynkowiec w kształcie tortu! Ja też się skusiłam - oto moja wariacja na temat tego ciasta ;) Upiekłam z drobnymi zmianami: dwa biszkopty, jeden kakaowy, drugi jasny. Zamiast dżemu porzeczkowego dałam wiśnie drążone a do kremu 1 kostkę Kasi i 1/2 masła, bo wydawało mi się, że może być trochę mało. Polewę zrobiłam według swojego sprawdzonego sposobu. Ciasto przepyszne!!! Polecam wszystkim :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Wow jaki pomysłowy rodzynkowiec ....Kingo świetny pomysł z dwukolorowym biszkoptem i z wiśniami .....lubię takie zmdyfikowane przepisy ,zawsze coś ciekawego wychodzi . Pozdrawiam -miłej niedzieli !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.