Skocz do zawartości

Chleb Pszenno-żytni Z Automatu


Rekomendowane odpowiedzi

Podaję przepis na chleb pszenno-żytni : 350 ml wody 1 łyżka cukru ( 1 duża płaska miarka- powinna być w wyposażeniu) 2 łyżeczki soli ( 2 małe płaskie miarki ) 1 łyżka otrąb pszennych + dodatkowo łyżka wody 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka płatków owsianych 1, 5 łyżki oleju 100 g zakwasu 540 g mąki- ja używam pół na pół mąkę pszenną - typ 750 i mąkę żytnią- typ 720 ( kupuję je w hurtowni ) 10 g drożdży świeżych W takiej kolejności, jak podałam należy dawać składniki do pojemnika. To ważne. Składniki muszą być dokładnie odważone, nie można dawać "na oko". Dobrze by było zakupić dokładną wagę kuchenną elektroniczną. Po wsypaniu wymieszanej mąki na wierzch wkruszyć drożdże i włączyć program na 3 godziny. Kiedy na zegarze pojawi się czas 1,5 do końca posypuję ciasto, np. makiem, sezamem, itd. Nie można otwierać klapy maszynki podczas pieczenia ciasta, można to robić tylko wtedy, gdy maszyna wyrabia ciasto. Wyrabia ciasto 2 razy, podczas drugiego wyrabiania można dodać łyżkę, dwie słoneczniku, dyni , wcześniej uprażonego na suchej patelni. Sygnał dźwiękowy informuje , że chleb jest już upieczony. Upeczony chleb wyłożyć na kratkę, by dobrze odparował. Smacznego!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 4 miesiące później...
  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.