Skocz do zawartości

Moje Faworki


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przepis znalazłam gdzieś w Internecie nie pamięta gdzie

, ale od tej pory są to najlepsze moje faworki czy chrust

Polecam z czystym sumieniem i czekam na opinie

Składniki

2 szklanki mąki czubate

4 żółtka

3/4 szklanki śmietany (gęstej) to jest 200ml

1 łyżeczka octu

sól do smaku

cukier puder do posypania

tłuszcz do smażenia doda rumu 1 kieliszek

Wykonanie

Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto . Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut( ja rozwałkowałam troszkę , składałam i ubijałam i tak 5 razy ) ,następnie bardzo cienko rozwałkować . Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie rozgrzać olej w garnku (ja smażę w brytfance bo mogą kipieć), smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron . Oczywiście posypać cukrem pudrem , tylko jak troszkę ostygną .

Czas przegotowania od zaczęcia do posprzątania 1 godz.

Aha gdyby się kleiło to lekko podsypywać mąka jeszcze raz LEKKO

Izka prosiła o róże i z tego ciasta można je zrobic

WYKONANIE

wycinać kółka w 3 lub 4 rozmiarach , na brzegach robić po 5 nacięć. Środek każdego kółka (oprócz tych najmniejszych) posmarować białkiem , nakładać jedno na drugie (od największego do najmniejszego) i zlepiać przyciskając na środku. Smażyć w gorącym tłuszczu (najpierw "płatkami" do dołu) na rumiano. Wykładać na papierowy ręcznik do osączenia , na środek każdej "róży" nakładać odrobinę powideł lub konfitury , posypywać cukrem pudrem

WCZORAJ ZROBIŁAM PANI FAWORKI I SĄ PYSZNE.JESTEM POCZĄTKUJĄCĄ KUCHARKĄ I OBAWIAŁAM SIĘ ŻE WSYPIĘ ZA DUŻO MĄKI I WYJDĄ TWARDE ALE KU MOJEMU ZASKOCZENIU BYŁY KRUCHUTKIE.

DZISIAJ MUSIAŁAM POWTÓRZYĆ PIECZENIE.KOLEJNY TALERZ FAWORKÓW ZJEDZONY...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Gość smakus

wygladaja kuszaco, ja mam przepis na samych zoltkach, nie pamietam proporcji, ale zoltka wymieszane z cukrem i octem, maka ze smietanka i potemw szysstko razem ale walkiem to trzeba walic z 10-15 minut i tym twki sedno b wtedy wychodza kruche :-(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.