Skocz do zawartości

Lasagne


KAROLA

Rekomendowane odpowiedzi

LASAGNA Z SOSEM BOLOŃSKIM I PIECZARKAMI 30 dag gotowego makaronu lasagna 25 dag pieczarek 10 dag startego sera cheddar 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki oleju 1,5 łyżki masła sól, pieprz SOS BOLOŃSKI 25 dag mielonej wołowiny 5 dag wędzonego boczku 1 cebula 1 marchew 1 łodyga selera naciowego 30 dag pomidorów 1/2 szkl. czerwonego wina wytrawnego 3/4 szkl. bulionu( może być z kostki) 2 łyżki oleju po 1 łyżce suszonego tymianku, bazyli i estragonu sól, pieprz PRZYGOTOWAĆ SOS:CEBULE I MARCHEW OBRAĆ, UMYĆ I POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKE. SELER OCZYŚCIĆ, OPŁUKAĆ, DROBNO POKROIĆ. BOCZEK POKROIĆ W KOSTKE LUB W PASECZKI I WRAZ Z WARZYWAMI PODSMAŻYĆ NA OLEJU. KIEDY BOCZEK SIE ZRUMIENI, DODAĆ WOŁOWINE I SMAŻYĆ DO CHWILI, AŻ MIĘSO ZMIENI KOLOR. NASTĘPNIE WLAĆ WINO ORAZ BULION I STALE MIESZAJĄC, GOTOWAĆ. GDY PŁYN ODPARUJE, DODAĆ SPARZONE, OBRANE ZE SKÓRKI I POKROJONE POMIDORY, SÓL, PIEPRZ I ZIOŁA. DUSIĆ 1 GODZINE NA WOLNYM OGNIU, MIESZAJĄC OD CZASU DO CZASU. PIECZARKI UMYĆ, POKROIĆ NA PLASTERKI, PRZESMAŻYĆ NA 2 ŁYŻKACH OLEJU. W WODZIE Z DODATKIEM 1 ŁYŻKI OLEJU UGOTOWAĆ MAKARON NA PÓŁMIĘKKO. NACZYNIE ŻAROODPORNE WYSMAROWAĆ MASŁEM I UKŁADAĆ W NIM WARSTWAMI NA PRZEMIAN:MAKARON, SOS BOLOŃSKI, CHEDDAR I PIECZARKI. WIERZCHNIĄ WARSTWE MAKARONUPOSYPAĆ PAROMA WIÓRKAMI MASŁA ORAZ PARMEZANEM. POTRAWE ZAPIEKAĆ W TEMPERATURZE 180*C PRZEZ OKOŁO 20 MINUT.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.