Skocz do zawartości

Bułeczki "Caterpillar" (Gąsieniczki)


Janka

Rekomendowane odpowiedzi

Bułeczki?Caterpillar?(gąsieniczki)

Przepis pochodzi z rosyjskiej strony Povarenik.

Ciasto:

*200 ml mleka;

* 2 st. ł cukru

* 1 st. ł. suszonych drożdży; (18 g świeżych)

* 1 łyżeczka soli

* 20 g oleju roślinnego;

* 300 g mąki.

Nadzienie:

* 8 parówek typu ? Wiedeńskie>>

Do smarowania:

* 1 jajko;

* 1 st. ł. mleka albo śmietany.

Opcjonalnie: * Tarty parmezan * Keczup; * Koper.

W 100 g ciepłego mleka rozpuścić drożdże, 1 st. ł. cukru, 1 st. ł mąki.

Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiać, dodać sól, pozostałe mleko, cukier i zaczyn. Wyrobić.

Dodać olej i dobrze wyrobić ? ciasto powinno być elastyczne, nie lepkie.

Odłożyć ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. Powinno podrosnąć nie mniej, niż 2 razy.

Ciasto podzielić na kulki po 70 g każda ? u mnie wyszło 8 sztuk.

Rozmiar ? jak tenisowa piłka.

Każdą kulkę rozwałkować na placuszek i położyć obraną parówkę.

Złożyć jak pieróg i zalepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta.

Rozciąć w poprzek na 8 części, zostawiając spód nierozciętym.

Potem zacząć rozkładanie ? na cząstki ?.

Dolny kawałeczek kładziemy na lewo , następny ? na prawo.

W sumie wychodzi taka gąsieniczka.

Piekarnik nagrzać do 220 C.,wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

Położyć bułeczki i na 15 minut odstawić w ciepłe miejsce.

Posmarować wierzch jajkiem + mleko.

Wierzch można trochę posmarować keczupem zygzakami, posypać parmezanem i koprem. Wypiekać 20 minut albo do złocistego koloru.

post-375-12751681131622_thumb.jpg

post-375-12751653817885_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bułeczki zrobione właśnie stygną ;)

Tak wyglądały przed upieczeniem:

Dołączona grafika

A tak po:

Dołączona grafika

PS. Sorki za kiepskie zdjęcia.

Lecę wypróbować gąsieniczki :( Zaraz Wam powiem czy dobre :-D

Edit:

Bułeczki spróbowane ;-) bardzo smaczne :D Gorąco wszystkim polecam. Bardzo prosto i szybko się je robi i jak super się prezentują ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.