asienka19873 Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 (edytowane) tzw. Arancini skladniki: -2 szkl. suchego ryżu, -1 kostka rosołowa, -20-25dag sera żółtego, -2 jajka, -1-2 cebule, -kucharek,sól,pieprz -ew.kurkuma dla kolorku ryżu(ok.0.5 lyzeczki) -bułka tarta sos: -200g mięsa mielonego, -1 torebka sosu bolognese, -jeśli ktoś lubi można dodać trochę groszku zielonego z puszki wykonanie: Ryż zalewamy ok 650 ml wody, dodajemy kostkę rosołową, kurkumę i ewentualnie doprawiamy do smaku, gotujemy do miekkości, aż ryż wchłonie cały bulionik. Studzimy. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor, dodajemy do przestudzonego ryżu. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do ryżu, wbijamy jajka, doprawiamy i mieszamy. Wyrabiamy kilka minut ręką. Masa będzie dosyc lepka (jeśli nie będzie chciało się lepić podgrzać ewent. do momentu aż ser zacznie się topić i dodać 1-2 łyżki mąki) W małym rondelku podsmażamy mięso, zalewamy ok 200ml wody, mieszamy do tego sos z torebki, dorzucamy ew.groszek i gotujemy chwilkę do zgęstnięcia. Sos silnie schłodzić, aż zrobi się bardzo gesty.(najlepiej sos zrobić trochę wcześniej albo nawet dzień wcześniej i trzymać w lodówce). Teraz bierzemy porcję ryżu (rece warto zwilżyć wodą), formujemy mały placek na dłoni, nakładamy mięsko z sosem i przykrywamy warstwą ryżu, formujemy delikatnie kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni lub w głębokim tłuszczu (można użyć frytownicy do tego) na złoty kolor http://www.smaczny.pl/forum/public/style_emoticons/#EMO_DIR#/icon_biggrin.gif kotleciki są super smaczne! Przepis widziałam gdzieś w necie na kotlety( nie pamiętam gdzie) trochę zmieniłam składniki i dodałam nadzienie http://www.smaczny.pl/forum/public/style_emoticons/#EMO_DIR#/icon_cool.gif polecam spróbować! Jest może trochę pracy z formowaniem kulek ale warto. Do kotlecików proponuję podać jakąś surówkę lub zieloną sałatę http://www.smaczny.pl/forum/public/style_emoticons/#EMO_DIR#/smile.png po nadzianiu ich miesem wychodzą Arancini, włoski przysmak http://www.smaczny.pl/forum/public/style_emoticons/#EMO_DIR#/smile.png Uzupełnienie : ulepszyłam przepis ostatnio, ryż przekreciłam przez maszynkę do mięsa,na średnich oczkach, następnie do masy dodałam pozostałe składniki z tym, że sera dałam połowę startego żółtego i połowę startego parmezanu. Kulki lepią się o wiele lepiej! :) Edytowane 25 Września 2013 przez asienka19873 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Pozwolcie ze odswieze moj przepis i dodam kilka nowych zdjec...moze ktos sie skusi :) te sa smazone w glebokim tluszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Wow! Ale super, fajnie wszytko widać :) Te kuleczki wyglądają extra, mniam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 dziekuje Dorotko :) dla milosnikow sera i ryzu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smakoszka02 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Wow ja się skuszę. Bardzo pysznie wygląda, aż zgłodniałam ;) Ryz i ser, nie wiedziała, że da się połączyć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smakoszka02 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Wow ja się skuszę. Bardzo pysznie wygląda, aż zgłodniałam ;) Ryz i ser, nie wiedziała, że da się połączyć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Smakoszko da się połączyć hihi :) wypróbuj koniecznie. Ja dziś też na obiad będę je robiła. Mój mąż je uwielbia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.