Skocz do zawartości

Wypiekacz Do Chleba - Moulinex 5000 Czy 5003


Moriquendi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Według mnie najlepiej jest wyrobić w maszynie a upiec nornmalnie w piekarniku. Jest wtedy wilgotne i ma łada formę. Natomiast w wypiekaczu raz, że owoce opadaja na dół a dwa ciasto ma formę formy opiekacza :sad: Ja nastawiam na program ciasto rosnące a potem przekładam do odpowiedniej formy i do piekarnika !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Od piątku jestem szczęśliwą posiadaczką modelu 5003 :D Dziś piekłam swój pierwszy chlebek :-( Pszenny na suchych drożdżach >>> zakwasu nie mogłam nigdzie kupić :grin: Wyszedł może na oko trochę nie kształtny, ale w smaku Ok :D Musze poszukać tego chlebka z cebulką :D Zawsze czekałam jak przyjdą synowie i wyrobią ciasto na pierogi czy na paszteciki > teraz przyjdą na gotowe :D Jestem na etapie szukania przepisów na zakwas i chlebek z mąki żytniej :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Piekłam do dziś kilka chlebków w tym dwa z mieszanki ze słonecznikiem > wszystkie wyszły wyśmienite :-) Wczoraj zaczęłam robić mój pierwszy zakwas :-D No i kupiłam mieszankę z cebulą :-) Robiłam nawet dżem śliwkowy :-) Zastanawiam się czy automat jest w stanie wyrobić ciasto na kluski śląskie :) Ja robię z puree > jak myślicie, a może już ktoś robił :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Posiadamy z Dorotą maszynę Moulinex OW 5000 . Co do wypiekania góry to jest tak, że jeżeli chleb odpowiednio się nie zaokrągli w górę faktycznie skórka u góry jest biała - ale niedopieczona w żadnym razie - po prostu słabo się rumieni. Osobiście jestem zadowolony z tego zakupu. Najczęściej pieczemy zwykły chleb (program trwa godzinę i 20 minut) - zawsze wychodzi wyrośnięty i zarumieniony. Chleby "cięższe" to nieco wyższa szkoła jazdy i są bardziej czasochłonne - więc pieczemy je rzadziej i czasami ich kształt (wyrośnięcie) nie jest idealny - jednak smak zawsze bez zarzutu.

(...)

Pozdrawiam

Marcin

Witam

Poszłam za Twoją radą Marcinku i kupiłam ten sam model. Jest super. Piekę różne chlebki ale najczęściej razowy, taki trochę 'ulepszony', na jogurcie i dodaję 2 jajka. Gdyby nie dieta, pewnie zjadłabym cały na jeden raz. Dzięki za podpowiedź jeśli chodzi o model. Rozważałam 5003 ale syn doszedł do słusznego wniosku, że pewnie tych bagietek to i tak nie będzie chciało nam się piec.

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja właśnie posiadam ten model do bagietek. Bagietki piekłam jeden raz, za duzo przy tym pracy jak na takie 4 male bagietki, które wychodzą z dołączonych foremek :mrgreen: Na razie niestety mam przerwę w pieczeniu chleba, ponieważ w foremce przestało działać jedno z mieszadeł, sprzęt nie ma jeszcze roku....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.