Moriquendi Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Właśnie odebrałem wypiekacz do chleba Moulinex OW 50003. Chciałbym zabrać się do pieczenie, ale nie wiem za bardzo jak.... Przede wszystkim - przepis. Mam tam w instrukcji jeden podstawowy przepis na biały chleb. Pierwszy problem: drożdże. Tam pisze xx łyzeczki drożdzy.... A ja mam drożdże tylko takie "normalne", sklepowe :grin: Te w kostce. Jak to odmierzać? Może wy macie jakiś przepis na zwykły chleb do wypiekacza? Bo przepis z instrukcji nie koniecznie musi być dobry.... I druga sprawa. Można ustawiać w automacie wagę chleba. A co ze składnikami? Jak przepis jest na 1kg chleb a chcę upiec 1.5kg chleba to muszę proporcjonalnie więcej składników dodać? I czasami na forach nie piszę na jaką wagę jest ten chleb. To jak mam wtedy ustawiać wypiekacz?;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Mi najlepiej wychodzi taki (w instrukcji jako "Chleb szybki"). Polecam na początek. - 400 ml wody/mleka/jogurtu/kefiru/mieszanki tychże - 2 małe miarki soli - 1,5 dużej miarki cukru - 2,5 dużej miarki mleka w proszku - 2 duże miarki oleju - 640 gram mąki pszennej (ew. 400 pszennej/240 żytniej lub razowej) - 35-40 gram drożdży zwykłych (świeżych) Często dodaje także 3/4 szklanki łuskanego słonecznika. Program numer 5 (przy tym programie nie ustawia się wagi). Chleb ma 1kg (większy już by się nie zmieścił w pojemniku) - czasami jeszcze po zakończeniu programu włączam na 10 minut samo pieczenie (program 14). Ten chleb zawsze dobrze wyrasta, czego niestety nie mogę powiedzieć o bardziej "skomplikowanych" chlebach pieczonych na dłuższych programach. Ich smak zawsze jest dobry, są dopieczone, jednak nie zawsze ładnie wyrastają. Natomiast w mojej instrukcji (tej z przepisami) są zwykle 3 opcje wagi podane. Jednak mając przepis na 1kg zwykle wystarczy dodać połowę więcej składników aby upiec chleb 1,5kg (tak przynajmniej wygląda to w tych przepisach z instrukcji). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Ja używam tylko drożdży suszonych,1 torebeczka na chleb 1,5 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moriquendi Opublikowano 4 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Chleb upieczony! :D :-( Użyłem przepisu z instrukcji mojej na chleb podstawowy (jedyny przepis jaki dołączyli ;/ ) Uważam, że wyszedł bardzo dobry ;) Teraz muszę jakiś razowy, albo orkiszowy upiec...Albo taki "pół biały" z makiem ;P Poradzicie coś? Jakiś przepis może?:> :grin: P.S O jeszcze jedna sprawa. W internecie są przepisy na chleb, ale taki robiony ręcznie. Jak użyje tego samego przepisu dla wypiekacza to wszystko będzie okey? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Wejdź sobie na stronę www.club-paneo.com tam są przepisy na nasze maszyny z uwzględnieniem wagi i proporcji. Co do drożdży to spokojnie można używać świezych, ja je po prostu rozkruszam na wierzchu i już. Na tej stronie jest chyba przelicznik. Dostałes już książeczkę z przepisami na Moulinexa ? tam jest tez przelicznik. Nie wszystkie przepisy ręczne nadaja się do maszyny, bo czasami sa róże metody wyrabiania i wyrastania ciasta. Jeśli jest to przepis z jakiegos forum to najlepiej zapytac czy ktoś robił w maszynie. Odnośnie proporcji to sam musisz sobie dodać lub odjąć w zalezności od ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.