Kasia M. Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 SKŁADNIKI: 6 żółtek 4 dag drożdży 0.5 szklanki ciepłego mleka 4.5 łyżki cukru 10 dag margaryny (rozpuścić) 10 bardzo kopiastych łyżek mąki (z reguły i tak potrzeba więcej) 2 kostki smalcu do smażenia cukier puder do posypki WYKONANIE: Drożdże rozprowadzić w małej ilości mleka z 1 łyżką cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, aż zacznie się robić piana. Dodać resztę składników oprócz mąki i dokładnie razem zmiksować. Dodawać stopniowo mąkę. Ile się da można kręcić łyżką lub mikserem, potem urabiać ręką (dobrze wyrobić!) Ciasto ma być puszyste. Nie przesadzić z mąką, jak tylko ciasto się przestanie kleić mąkę odstawić. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto na grubość ok 2mm, pociąć i formować chruściki jak na orazku :D Czym grubsze ciasto po rozwałkowaniu tym większe i grubsze chruściki, ja robię grube, cienkie, chruściki, i chrusty :-D Dzieciaki i chłopaki lubią urozmaicenie, hehe :-D Dla urozmaicenia można wziąść kubek i kieliszek i pobawić się w pączusie i oponki. Smażyć na w miarę głębokim tłuszczu na ciemno złoty kolor. Najbardziej polecam smalec, wtedy chruściki nie są mocno tłuste. Jak się usmażą, obtaczać w pudrze póki gorące. I gotowe. SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Ekstra :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapibara Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Zrobiłam według Twojego przepisu i powiem, że wyszły pyszne(pomimo tego, że to moje pierwsze w życiu i miałam dostęp jedynie do drożdży suszonych). Muszę też powiedzieć, że z tej ilości składników wychodzi ich na prawdę mnóstwo ;) Dzięki za przepis!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia M. Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Zrobiłam według Twojego przepisu i powiem, że wyszły pyszne(pomimo tego, że to moje pierwsze w życiu i miałam dostęp jedynie do drożdży suszonych). Muszę też powiedzieć, że z tej ilości składników wychodzi ich na prawdę mnóstwo :grin: Dzięki za przepis!!! Bardzo się cieszę że wyszły i smakowały. Dziękuję za odpowiedź :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.