Skocz do zawartości

Hot-dogi W Cieście


adrijah

Rekomendowane odpowiedzi

Na forum jest kilka podobnych przepisów, ten się trochę różni od pozostałych, dlatego zakładam oddzielny wątek. Przepis oryginalny znam z forum wizaż.pl

HOT DOGI W CIEŚCIE

składniki na 10 sztuk:

- 2 szklanki mąki

- 1/4 szklanki mleka

- 1 jajko

- 1/2 kostki margaryny

- 1 op suchych drożdży (7g)

- 2 łyżki cukru

- 5 parówek

- 10 plasterków żółtego sera

+ łyżka mleka

+ łyżka ziaren sezamu

Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże i cukier, odstawić do wyrośnięcia. Później do mąki, roztopionej i ostudzonej margaryny i jajka dodać wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 10 kawałków, każdy rozwałkować. Na każdym kawałku układać plasterki sera żółtego i pół parówki. Zawinąć. Posmarować wierzch mlekiem i posypać sezamem. Piec w temp 200°C aż do zarumienienia ciasta (u mnie 20 minut bez termoobiegu).

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie przepadam za ciastem francuskim, dlatego spodobały mi się te hot-dogi :-D jak na drożdżowe to bardzo szybko się je robi, nie muszą 3 razy wyrastać itd :mrgreen: A, w oryginale jeszcze w środku jest ketchup, ale jak się je na ciepło, można się poparzyć, dlatego ja już po upieczeniu polewam ketchupem PS. to ciasto można wykorzystać do innych wypieków, ja np zamierzam upiec paszteciki z różnymi farszami m.in. na wigilię :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przepis rewelacja! Zniknely w sekunde :) Na pewno do powtorzenia, niestety nie mam fotki ale wygladaly swietnie a do tego bardzo latwo sie je robi, ja oczywiscie jak zwkle nie robilam rozczynu, najwyzsza ocena i dziekuje za zamieszczenie swietnego przepisu. Dla tych ktorzy chca zrobic ze swiezych drozdzy dodam ze potrzeba 2 dag.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Witam!

Niewiem czy robie coś nie tak? bo nie chce mi wyrosnąć to ciasto.

Podgrzewam mleko dodaje suche drożdże i 2 łyżki cukru i nic cały czas mam płynną masę co robie źle?

moze dajesz za mało mąki? albo za duzo mleka?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.