Skocz do zawartości

Placek Ze śliwkami I Gruszkami


Basia K

Rekomendowane odpowiedzi

Przygotowac kruszonkę.

Ja robię biorąc równą ilośc mąki,cukru i masła,szczyptę soli,odrobinę cukru waniliowego.Wyrobic,schłodzic w lodówce.

Wydrylowac 30 dkg twardych śliwek.

Wsypac je do rondla,dodac 3 łyżki wody i 3 łyżki cukru.

6 dużych twardych gruszek przekroic na pół,usunąc gniazda nasienne,wrzucic do śliwek.

Podsmażyc na małym ogniu,tak by puściły soki,ale się nie rozpadły.Odsączyc je potem na sicie.

1/2 kostki masła utrzec z 3/4 szkl cukru i łyżeczką cukru waniliowego.

Wbic 2 jajka,dodac 3 łyżki oliwy.Połączyc.

Dodac 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Wsypac 2 szkanki mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.

Wyrobic gładkie ciasto.

Przełożyc ciasto do formy,wyrównac.Ułozyc na wierzchu równomiernie gruszki,a pomiędzy nie śliwki.

Zetrzec schłodzoną kruszonkę.

Piec w 180 stopniach około 50 minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 11 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.