Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Gość criginold

Przeznaczenie Noży Kuchennych

Rekomendowane odpowiedzi

Gość criginold

Witam, Przyznam, że sprawa jest dość komiczna, ale zależy mi bardzo na waszym zdaniu. Posiadam jakiś podstawowy zestaw noży kupiony w supermarkecie. W jego skład wchodzą: -Nóż szefa kuchni( taki duży) -Nóż do steków -Nóż uniwersalny -Nóż do obierania Pochwaliłem się już tym co mam w kuchni:) teraz czas na konkrety. Jestem chłopakiem który za wiele w kuchni nie robi, a do tego co robie używam tylko tzw. noża do steków. Kroje im chleb, smaruje itp. Mój tata natomiast do wszytskiego używa tzw. noża szefa kuchni. Ostatnio wywalił "mój" nóż do steków twierdząc, że używam go niezgodnie z przeznaczeniem;/ Upiera się przy tym, że on "swój" nóż szefa kuchni użytkuje w należyty sposób. Tak więc mam do was pytanie jako bardziej obytych w kuchni. Czy nóż szefa kuchni powinien być używany także do smarowania chleba masłem itp? Bo moim zdaniem żaden z nas dobrze nie używał noży bo w gwoli ścisłości do smarowania masłem powinien być używany nóż uniwerslany. Mam racje z tym, że Nóż szefa kuchni nie jest przeznacozny do smarowania:) Ps. Ten post to nie jest żart

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Gość witek67

Bo moim zdaniem żaden z nas dobrze nie używał noży bo w gwoli ścisłości do smarowania masłem powinien być używany nóż uniwerslany.

wszystko zależy od tego jak komu wygodniej, osobiście od dłuższego czasu używam tylko 2-ch noży. oba firmy FISKARS.

pierwszy Dołączona grafika i drugi Dołączona grafika.

pierwszy typowy nóż kuty szefa do (jak ja to nazywam) masówki czyli szatkowanie , przecinanie i krojenie, wbrew pozorom idealny do krojenia drobno zieleniny, czosnku papryki w paski czy kostke ale grubą lub średnią. natomiast 2-gi (obierak) rewelacyjny nóż do obierania warzyw, rozkrawania bułek i wek, smarowania, bardzo drobnego krojenia cebuli i prac precyzyjnych z warzywami gdzie warzywo musi być pokrojone drobno i mieć w miare jednakowy kształty. do wszelkiego rodzaju mięs wole używać noża pierwszego,

pozdrawiam witek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Z kolei ja nie umiem już smarować zwykłym nożem,wolę specjalne ,drewniane lub plastikowe nożyki do tego przeznaczone.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja mam w kuchni tylko dwa duże noże ; z piłką i bez ale były dość drogie i muszę przyznać, że są brdzo solidne. Mam je od 3 lat i cały czas są ostre i bardzo dobrze się je trzyma.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nóż szefa kuchni do smarowania masła? Ja mam siedmioczęściowy zestaw Berghoffa od noża szefa kuchni po mały nóż do "prac precyzyjnych". I nigdy nie przyszło mi do głowy aby smarować nimi kanapek - jak dla mnie mało wygodne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja myślę, że to tez kwestia przyzwyczajenia :) jeżeli ktoś korzysta z jednego noża to dla niego będzie on idealny do wszystkiego :P wystarczy dobrze naostrzyć:)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×