Skocz do zawartości

Proste Ciasto


zdzisiu197

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 miesiące temu...
Gość slawko1977

Moja propozycja

BISZKOPT Z MAKIEM SKŁADNIKI:

CIASTO:

4 jaja,

1 szklanka cukru,

4 łyżki oliwy,

1 szklanka mąki pszennej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

MASA:

1,5 szklanki maku,

3 jaja,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

3/4 szklanki cukru,

25 dag margaryny,

zapach migdałowy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Wlać do tortownicy i piec ok 30 minut.

Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Następnie odlać i dwa razy zmielić w maszynce. Połączyć z jajami, mąką ziemniaczaną oraz z zapachem.

Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak. Gęstniejącą gorącą masą przełożyć przekrojony biszkopt (najlepiej jeśli jest upieczony poprzedniego dnia).

Wierzch ciasta można polać polewą kakaową i udekorować bakaliami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Przepis na szybkie i tanie ciasto:

BISZKOPT Z OWOCAMI I PIANKĄ

Składniki na biszkopt:

4 jajka

10 dkg cukru pudru ( pół szklanki)

10 dkg mąki ( ja daje ok. 3/4 szkl.)

4 łyżki śmietany

łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: Ubij pianę z białek, pod koniec ubijania dodaj ok. 3 dkg cukru pudru. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na pulchna masę, dodaj śmietanę, lekko wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. potem łyżką dodawaj pianę i tą łyżką delikatnie mieszaj (NIE MIKSUJ!). piec w nagrzanym piekarniku 25-30 min w 180 st. C. Pieczemy w mniejszej blaszce kwadratowej. biszkopt wyrasta cieńki, typowy na spód.

Pianka:

galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku

śnieżka

ubić śnieżkę. Potem dodawać stopniowo już gęstniejącą galaretkę i miksować.

Na biszkopt wykładamy owoce, zalewamy pianą i wstawiamy do lodówki by zastygła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.