k@sia Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 Składniki: Ciasto: 5 jaj, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 kostki masła, 2 jaja, 2 żółtka, 20dag cukru pudru, puszka ananasa, tabliczka gorzkiej czekolady, polewa czekoladowa Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i ponownie ubić. Następnie dodać żółtka dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę i upiec biszkopt w temp. ok. 160*C przez 25 min. Gdy ciasto ostygnie przekroić na 3 krążki. (moim zdaniem najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy łatwiej można go przekroić) Jaja i żółtka ubić z cukrem. Utrzeć masło na puch i cały czas mieszając dodawać po łyżce ubitych jaj. Gotowy krem podzielić na 2 części. Do jednej wsypać dobrze osuszonego i pokrojonego ananasa a do drugiej pokruszoną czekoladę. Krążki biszkoptu nasączyć zalewą z ananasa, przełożyć najpierw jasną a potem ciemną masą i udekorować. Niestety fotki wnętrza nie mogę zrobić i zamieścić, bo to tort na zamówienie :) przy najbliższej okazji wrzucę, ale zapewniam, że tort jest pyszny :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 Wygląda świetnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halina mlodzieniak Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 Bardzo ciekawy wyglad, zapewne w smaku jest taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Upiekłam tort prezydenta w miniony weekend ale na dużej blaszce. Do jednego kremu dałam ananasa pokrojonego w kostkę, a do drugiego oprócz czekolady jeszcze rodzynki, orzechy włoskie i sypką kawę rozpuszczalną. Do obu kremów dodałam też alkohol. Biszkopt piekłam na krupczatce. Ciasto wyśmienite, zniknęło w mgnieniu oka :wink: Polecam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.