Skocz do zawartości

Chleb Orkiszowy


Jolcia

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki -50 g sezamu -50 g siemienia lnianego Sezam i siemie zalać wodą i odstawić na godzinkę -250 g maślanki -200 ml wody -500 g mąki orkiszowej -100 g mąki żytniej -1 1/2 łyżeczki soli -paczuszka suszonych drożdży -1 łyżeczka cukru -1 łyżeczka mielonej kolendry ( kto nie lubi nie dodaje) Drożdże rozrobić w wodzie.Wszystkie składniki połączyć i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia (rośnie wolno).Następnie przełożyć do foremki.poczekać aż wyrośnie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieć ok 1 godziny.Po 30 minutach pieczenia ja zmniejszam trochę temperaturę. Chleb można piec w maszynie.Jest bardzo smaczny i delikatny. Rodzinka była zachwycona jak go upiekłam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja kupiłam w Auchanie. Cieszę się ,że was zainteresował chlebek .Koleżanką w pracy też posmakował. Od kilku tygodni u mnie w pracy jest masowa produkcja chleba wieloziarnistego.Każdy woli upiec własny chlebek niż kupować. Czekam na opinie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.