Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Jolcia

Rogale Maślane

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki na 24 sztuki. -250ml. mleka -100g masła -1/2 szkl. cukru -1/2 łyżeczki soli -1 łyżka suszonych drożdży -3 duże jajka -4 i 1/2 szkl. mąki - troche roztopionego masła do smarowania. Do drożdży dodać trochę mąki ,cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Rozrobić i poczekać aż wyrośnie.Resztę mleka zagotować,dodać masło i resztę cukru.Ostudzić. Do misy wsypać mąkę , dodać wyrośnięte drożdże, mleko, jajka i wyrobić na gładkie ciasto. przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 3 części.Z każdej wałkować placek o średnicy ok 22 cm. Placki smarować roztopionym masłem. Następnie pokroić na 8 części i zwijać rogale. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.Jak wyrosną to posmarować roztopionym masłem i do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut. Rogale są rewelacyjne , a posmarowane masełkiem to niebo w gębie. Przepis znalazłam w internecie szukając stonek z wypiekaniem chleba. Jak córka wróci z uczelni to wstawię zdjęcia, bo ja jeszcze nie potrafię ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jolciu piękne te rogale!!! Jak z piekarni.. i widać że pulchniutkie.. ajajaj... wyobrażam sobie ten zapach świeżego pieczywka.. no i smak! ;) Gratuluję udanego wypieku!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.