Skocz do zawartości

Chleb Razowy Wieloziarnisty


natali

Rekomendowane odpowiedzi

Chleb razowy (2 foremki 30x 10cm)

3/4 szklanki dyni łuskanej

3/4 szklanki słonecznika

3/4 szklanki siemię lniane

3/4 szklanki otręby ( pszenne lub żytnie)

3/4 szklanki płatki owsiane lub gryczane

1 kubek mąki razowej żytniej

z 1 kg mąki tortowej zabrać 1 kubek i resztę wsypać do misy

3 łyżeczki soli

3 łyżeczki cukru

1/2 słoiczka zakwasu

1/2 litra wody mineralnej gazowanej

1/2 litra wody ciepłej ( nie wrzątek)

Wymieszać tak, aby woda związała się z mąką. Odłożyć zakwas do słoiczka (ok. 1/3). Masę pozostawić na 2 godziny. Po 2 godzinach przełożyć do foremek (foremki wyłożyć pergaminem) i odstawić na 8 godzin. Piec w piekarniku 1 godzinie i 15 minut w temp. 180ºC ( z góry i z dołu).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piekę bardzo podobny chlebek ,tylko z mniejszą ilością ziaren. Ja daję po 1/3 szklanki. Domownicy też wolą ten niż kupny. Trzeba też pamiętać aby zaraz po upieczeniu wyjąć chlebek z formy. Ja też po wyjęciu smaruję wodą wierzchnią skórkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Chleb razowy (2 foremki 30x 10cm)

3/4 szklanki dyni łuskanej

3/4 szklanki słonecznika

3/4 szklanki siemię lniane

3/4 szklanki otręby ( pszenne lub żytnie)

3/4 szklanki płatki owsiane lub gryczane

1 kubek mąki razowej żytniej

z 1 kg mąki tortowej zabrać 1 kubek i resztę wsypać do misy

3 łyżeczki soli

3 łyżeczki cukru

1/2 słoiczka zakwasu

1/2 litra wody mineralnej gaz

1/2 litra wody ciepłej ( nie wrzątek)

witam

oj ten cukier i sól na 1 kg mąki w zupełności wystarczy po 1 lyżce soli i cukru ja daje drożdże zamiast zakwasu i jest wspaniały ;)

Wymieszać tak, aby woda związała się z mąką. Odłożyć zakwas do słoiczka (ok. 1/3). Masę pozostawić na 2 godziny. Po 2 godzinach przełożyć do foremek (foremki wyłożyć pergaminem) i odstawić na 8 godzin. Piec w piekarniku 1 godzinie i 15 minut w temp. 180ºC ( z góry i z dołu).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.