Skocz do zawartości

Zielony Pysio


Tulsa

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis znalazłam w gazetce "Mój Przepis" nr 5 Październik 2009 i postanowiłam wybróbować (trochę go zmieniłam). Fotki dodam jutro ze względu na częste dzisiaj u mnie wyłączenia prądu. SKŁADNIKI: - 6 jajek - 1 szklanka mąki tortowej - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 duża butelka zielonego soku Pysio (900 ml) - 3 budynie śmietankowe z cukrem - 1 opakowanie biszkoptów z galaretką lub pierniczków - 3 zielone galaretki - 2 opakowania bitej śmietany - 1 tabliczka czekolady mlecznej - tłuszcz i bułka tarta do formy Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę,zółtka utrzeć z cukrem.Połączyć pianę z masą zółtkową,lekko mieszając mikserem.Do masy jajecznej wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką.Wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy.Piec 25 minut w temperaturze 170 C,potem jeszcze 15 minut w temperaturze 150 C.Budynie śmietankowe rozpuścić w 1,5 szklanki soku.Resztę soku zagotować i wlać budynie.Mieszając,gotować do czasu,aż powstanie gęsta masa.Ostudzić,zimną masę rozsmarować na cieście.Na masie ułożyć biszkopty z galaretką.Przykryć bitą śmietaną wymieszaną z jedną tężejącą zieloną galaretką rozpuszczoną w szklance wody.Kiedy skrzepnie,polać dwoma pozostałymi galaretkami przyrządzonymi według przepisu na opakowaniu.Wierzch oprószyć tartą czekoladą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A zamiast smarowania blachy tłuszczem i wysypywania bułką tartą stosuję poniższy produkt.Jest świetny,stosowałam go dopiero dwukrotnie,ale jestem zaskoczona,jak łatwo,po zastosowaniu,ciasto odchodzi od blachy.Polecam z czystym sumieniem. :grin:

Można go znaleźć na tej aukcji: http://www.allegro.pl/item794405001_tluszc...y_702_6018.html

post-16757-1257329367_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.