sylwuśka Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Babka ziemniaczana :grin: 2.5 kg ziemniaków 2 jajka 3 lyzki máki ziemniaczanej 2 lyzka máki zwyklej 1 cebule kielbase, boczek lub slonine sól pieprz Zimniaki tarkujemy na tarce z drobnymi oczkami. Dodajemy máke jajko mieszamy wszystko razem.Cebulke z kielbaska badz slonina czy boczkiem podsmazamy na patelni i dodajemy do naszej ziemniaczanej masy. Blache smarujemy olejem i wylewamy mase ziemniaczaná. Wkladamy do rozgazanego piekarnika na 180stopni i pieczemy 50 do 60 minut :-D Ja dzis robilam z babke ziemniaczana z kielbaska jemy na cieplo ze smietana. Lecz najlepsza jest podsmazana na patelni drugiego dnia :D Moj maz zajada ja z ketchupem :-D Dodaje zdjecia z obiadu dzisiejszego, a jutro dodam podsmazona :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Babka ziemniaczana jest bardzo popularnym daniem na wschodzie Polski. Mieszkałam przez rok w Zamościu i często taką babkę jadłam. Zazwyczaj kroi się grube "kromki" i podaje polane gęstą śmietaną. I rzeczywiście odsmażana na patelni jest jeszcze lepsza. Można też do masy ziemniaczanej dodać jaglanej kaszy - również bardzo dobre. Potwierdzam, że warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwuśka Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgodnie z obietnica dodaje zdjecia dzisiejszej babki odsmazanej z ketchupem :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona01 Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Baba ziemniaczana, to faktycznie przepyszne danie.Ostatnio robiłam ją w zeszłą niedzielę. A tak na marginesie przepis na babę jest już na tym forum :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tulsa Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Sylwuśka,kusisz,kusisz... :-D Pamiętam,że jakiś rok (lub więcej) temu robiłam podobną,tylko w formie "keksówce" (z przepisu z gazetki "Przyślij Przepis") i wyszła bardzo smaczna. Myślę,że zrobię ją ponownie w weekend na obiad. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwuśka Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Przepraszam bardzo forumowiczow i Ciebie Iwonko szukalam przepisu na babke ziemniaczana na forum i nie znalazlam. Pomyslalam wiec, ze bedzie milo jak przypomne kazdemu smak tak wspanialego dania :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona01 Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Sylwuśka, nic sie nie stało (piszę za siebie) :D Ja tez kiedys zamieściłam przepis na babę ziemniaczaną i jak sie okazało pózniej nie byłam pierwsza mimo,że tez przeszukałam forum :grin: Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Witam, skusiłam się na tę babkę ziemniaczaną, i powiem, że mojej rodzince bardzo smakowała :razz: Wychodzi jej dużo, ale jak mówi autorka przepisu, można ją też pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni - na kolację czy na obiad na drugi dzień - po prostu pycha - polecam - zwłaszcza miłośnikom ziemniaków :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam autorkę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Dorotko ,apetycznie wygląda ten ziemniaczany placek !!!! U nas jest popularny także ....pod nazwą *ruchaniec* :oops: ...nie mam pojęcia skąd ta nazwa :grin: .Zamiast pokrojonego boczku , dają cieniutkie plasterki na dno i wierzch + pieprz , sól , cebula , niektórzy dodają kaszy mannej . Ja go nie piekłam jeszcze ,ale Twoje zdjęcia zachęcaja ,zeby wypróbować . Pozdrawiam wiosennie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwuśka Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Dorotka bardzo się ciesze, że skorzystałaś z przepisu :) A twoja babka rewelacja :grin: wlasnie dawno jej nie robiłam chyba czas najwyższy ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Dziękuję za pochwałę mojej babki :) Figielku, nazwa rzeczywiście ciekawa :grin: Jeszcze raz polecam tę babkę, bo warto ją zrobić. Również pozdrawiam :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dany Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Przyznam, że nigdy nie jadłem takiego dania i jak czytam ten przepis to jakoś kiełbasa nie pasuje mi do babki :) Ale może warto spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Ja wcześniej też takiej babki nie jadłam, ale czytając składniki i wykonanie - bardzo mi "zasmakowała" - więc się na nią skusiłam, i nie żałowałam. Boczek i kiełbasa nadają właśnie smak tej babce, bo taka duża ilość masy ziemniaczanej bez dodatków byłaby może mdła, a tak smakuje że hej! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Ja potwierdzam wspaniały smak takiej babki ziemniaczanej,my robimy ja dość często właśnie w formie babki na blaszce...czasami nawet na wierzch kładziemy małe placki mięsa mielonego lub ten farsz napychamy we flaki wieprzowe grube i jest kiszka ziemniaczana pieczona na złoto w piekarniku...mmmmm pychotka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.