Skocz do zawartości

Bułeczki Jak Z Piekarni ... Polecam


delfin

Rekomendowane odpowiedzi

bu_eczki.bmp Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

3/4 szkl. letniej wody

1 1/2 drożdży instant (ja daje świeże 50g)

2 łyżeczki cukru

1 1/2 łyżeczka soli

1 jajko

2 łyżki masła

Wszystkie składniki wymieszać , wyrobić aż ciasto będzie odstawać od miski - od tego momentu wyrabiać jeszcze 5 min., zostawić na 10 min., aby odpoczęło i potem znów wyrabiać następne 5 min.

Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny :grin: .

Przełożyć je do lekko posmarowanej oliwą miski do wyrośnięcia na ok. 1 godz. i przykryć.

Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części , z każdej uformować bułeczkę i kłaść na blaszkę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Bułeczki przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem i część posypałam sezamem.

Ciasto jest bardzo "plastyczne" , idealnie nadaje się do robienia bułeczek w innych kształtach niż tradycyjne kajzerki

Piec 15 - 17 min. w temperaturze 225 oC (ja piekłam w 220) , studzić na kratce.

Smacznego :-D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przyznam sie ze malo smakolykow mi wychodzi z ciast drozdzowych ale te mi wyszly juz za pierwszym razem przepyszne a robilam ich 3 razy i za kazdym razem sa jeszcze lepsze dla urozmaicenia posypuje raz sezamem serem zoltym, oprocz buleczek wychodza mi jeszcze rogaliki (ciasto jest wyrabiane a pozniej do lodowki na 2-3 godziny) dla mnie bylo to dziwne bo ciasto drozdzowe raczej lubi cieplo. pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam dwa pytanie:

Co zrobić z masłem (czy go roztopić)

i ostatnie pytanie o jajko czy ono idzie do ciasta czy do posmarowania bułeczek.

Dziękuję z góry.

ja daje maslo do maki i ocieram rekami zeby sie polaczyly te skladniki i nie roztapiam, i jajko idzie do ciasta a buleczki mozna posmarowac czym chcesz mlekiem czy jajkiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.