Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Gość ziuzia

Pigwówka Pychotka Dla Wytrwałych

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ziuzia

:grin: 2-3 KG pigwy,wypestkować, ja ścieram w dostawce maszynki do mięsa (szybciej i nie bolą palce od krojenia) zasypywać pulpę owocową cukrem warstwowo w ilości minimum 1,5 kg (chyba, że ktoś woli mniej słodkie) musi stać ok 4 dni by puściło dużo soku, niestety trzeba w tym czasie często mieszać by rozpuścił się cukier. Zlac sok do butelek przecedzając przez gęste sito i wstawić go do lodówki -szybko kiśnie - stąd duzo cukru.Miazge owocową zalac całkowicie wódką 45%-odstawić na 1tydzień. TERAZ MIESZAMY: - sok z butelek + alkohol z zalanych owoców = zalew który stanowi 1/3 całości - dodajemy 1/3 (tyle co zalewu) dobrej brandy - dodajemy 1/3 krupniku (alkohol) dodajemy ok. 1/2 litra miodu gryczanego płynnego. Wszystko dobrze mieszamy, wlewamy do gąsiora lub balonu na wino i szczelnie korkujemy. I NA DŁUGI CZAS ZAPOMINAMY O PIGWÓWCE. BO IM DŁUŻEJ LEŻAKUJE TYM WYBORNIEJSZA Przed użyciem należy alkohol zlać ostrożnie przez filtr do kawy, bo miód wytwarza osad. Co prawda trochę póżno na ten przepis, ale może w przyszłym roku ktoś się skusi. Naprawdę warto! Robię od kilku lat tą pigwówkę i ma ona duże powodzenie wśród znajomych, a przepis na nią dostałam od koleżanki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja się poiłem pigwówką na studiach (zasoby dziadka koleżanki). Cud miód! Fajnie, że jest przepis. Po tamtych doświadczeniach chętnie powrócę do tego smaku ;p

Edytowane przez dwukropek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja poszłam na łatwiznę. Skroiłam pigwę jak leci, zasypałam cukrem i zalałam mocną wódką (50%). trzymałam w ciemnym miejscu przez 6 tygodni tylko wstrząsając by się cukier rozpuszczał. I już.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.