Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
mart

Ciasto "wyszywanka"

Rekomendowane odpowiedzi

Musze tu umiescic jeszcze jeden przepis z cincin autorstwa Anni, ciasto jest bardzo dobre, wyglada pieknie a jak smakuje... Ciasto: - 250 g miękkiej margaryny - 2 szklanki mąki - 1 szklanka śmietany - 3 żółtka (do ciasta) - 3 białka (piana) - 1/2 - 1 szklanki cukru - 1 łyżeczka sody (zgaszonej octem) lub proszku do pieczenia - 2 - 3 łyżeczki gorzkiego kakao - siekane orzechy włoskie - powidła śliwkowe Krem: - 250 g miękkiego masła - mleko skondensowane słodzone (300 - 400 g) - (można zamienić gotowanym mlekiem skondensowanym) Wykonanie: Miękką margarynę utrzeć z 2 szklankami mąki. Dodać szklankę śmietany i żółtka utarte z cukrem oraz sodę gaszoną lub proszek do pieczenia. Wyrabiać ciasto, dodając ewentualnie mąkę, tak aby ciasto było miękkie. Ciasto podzielić na trzy części. Do jeden z części dodać kakao. Ciasto z dodatkiem kakao podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalnika. Każdą z części białego ciasta, rozwałkować na 2 blachy ( 20 x 25) i posmarować kwaskowymi powidłami oraz posypać siekanymi orzechami włoskimi. Z białek ubić pianę i wyłożyć na każde z ciast z brytfannach. Na pienę, utrzeć wyjęte z zamrażalnika ciasto kakaowe. Pieczemy w temp. 175 - 180 stopni. Upieczone blaty wystudzić a w tym czasie przygotować krem, którym przełożymy placki. Miękkie masło utrzeć na puch i dalej ucierając, dodawać po 1 łyżce mleka. Kremem przełożyć placki. UWAGA!!! Ciasta nie da sie walkowac poniewaz ma bardzo rzadka konsystencje, trzeba je rozsmarowac na papierze do pieczenia, ciemne ciasto nalezy wlozyc do zamrazalnika i wtedy daje sie jakos trzec na tarce, proponuje wszystkim ktorzy chca je wykonac zrobienie na duzej blaszce piekarnikowej wtedy po upieczeniu przeciac na pol i przelozyc kremem,to duze ulatwienie, goraco polecam bo pyszne! Ja nie mialam dzemu sliwkowego to dalam czeresniowy ale ze sliwkowym byloby o wiele lepiej, z czeresniowym wyszlo mi bardzo slodkie dlatego dla kwasnosci polozylam truskawki na wierzch.

post-11358-1260109634_thumb.jpg

post-11358-1260109776_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rany...jakie to ładne!Co to znaczy "zgaszona" octem soda bo zawsze po prostu jak była w przepisie to dodawałam ja do mąki jak proszek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cudeńko!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.