Skocz do zawartości

Kuchnia Tajska


kondi

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś już czasu interesuję się kuchnią tajską a to jest przepis na moje ulubione danie :

Czerwone curry z mleczkiem kokosowym

Składniki

1 puszka mleka kokosowego 400 ml

1 czubata łyżka czerwonej pasty curry

340 g polędwicy wołowej lub pierś z indyka (może tez być z kurczaka ) pokrojonej w cienkie plastry

5 liści limonki kafir, pokruszonych(można czasami kupić już pokruszone ,to wtedy dodajemy jedną łyżeczkę)

2 papryki czerwona i żółta pokrojona w paski

2 łyżki oleju zwykłego

2łyżeczki startego imbiru (świeżego ) lub 1 łyżeczka imbiru w proszku

Przygotowanie

mięso podsmażany w głębokim naczyniu , (najlepiej w woku )uprzednio dobrze nagrzanym

szybko przy czym należy mieszać , dodajemy 1 czubatą łyżkę curry czerwone . mieszamy ,następnie paprykę i z pół szklanki wody i mleczko kokosowe (czasami jest gęste to należy je wymieszać ) na koniec dajemy liście limonki kafir i gotujemy chwile , można ewentualnie doprawić do smaku solą i sokiem z limonki (jak kto lubi do smaku )

aa i jeszcze imbir do smaku

podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati

Danie bardzo polecam , oryginalny smak - uczta dla podniebienia

post-9951-1260616409_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.