Skocz do zawartości

Dorsz po darłowsku


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Dorsz po darłowsku

80 dag filetów z dorsza bez skóry,

2 średnie cebule,

2 łyżki ostrej musztardy,

1 łyżeczka suszonego oregano,

5 łyżek grubo startego żółtego sera,

1 łyżka masła,

sól i pieprz do smaku,

tłuszcz do wysmarowania naczynia.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle. Filety z ryby umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Podzielić na porcje. Rybę ułożyć w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Posmarować musztardą. Obłożyć cebulą. Oprószyć sproszkowanym oregano i obicie posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku do miękkości ryby. Podawać z ziemniakami pure i sałatką z czerwonych buraków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrawę tę wymyśliła moja kuzynka z Darłowa. Oregano było z ogródka, a więc trochę mniej aromatyczne niż włoskie, czy hiszpańskie. Proponuję stosować go umiarkowanie. Nadmiar może zepsuć potrawę, która jest "niebem w gębie" Bahus

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.