Basia K Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Co roku piekę je na Boże Narodzenie. SKLADNIKI: Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki, 1 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki masła, 3 jaja, 3 łyżki miodu, 3 łyżeczki sody. Masa: litr mleka, 1/2 szklanki kaszy manny, kostka masła, 1 1/2 szklanki cukru pudru, zapach waniliowy. ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Utrzeć jaja z cukrem i masłem, dodać miód, sodę, mąkę. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 równe części, przełożyć do prostokątnych, średniej wielkości form i upiec 3 placki. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni, trzeba sprawdzać. 2. Po upieczeniu placki ostudzić i każdy przeciąć wzdłuż na 2 równe części. 3. Utrzeć masło z cukrem i cały czas ucierając powoli dodawać ugotowaną na mleku i ostudzoną kaszę manną. Przełożyć placki kremem, owinąć ciasto celofanem i odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni, aby nabrało wilgoci. Wierzch można ozdobic polewą czekoladową. Jak ostatnio piekłam to ciasto,to nie przekrajałam placków,tylko użyłam je takie jakie upiekłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Basiu a czy można dać zamiennik: zamiast sody-proszek do pieczenia? Jakoś nie przepadam za smakiem sody ale jeśli będzie trzeba dać to chyba nie mam innego wyjścia. Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku 2010 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Ewciu,ja zawsze daję sodę,która ma właśnie ten specyficzny smak,który Tobie nie odpowiada.Myślę,że chodzi o właściwości spulchniające,które proszek też posiada.Może spróbowac pomieszac i sodę i proszek...? Może podczyta nas któraś z bardziej doświadczonych kuchareczek i nam podpowie :mrgreen: Na mój "chłopski rozum" powinno udac się i z proszkiem... Ja Tobie również życzę pomyślności w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Można użyć zamiast sody oczyszczonej proszek do pieczenia. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Dziękuję,Halinko.Wiedziałam,że na Ciebie można liczyc.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Basiu drobnostka, dodam że zamiast 1 łyżeczki sody dodaje się 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Taki jest zamiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@sia Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Ja też wiele razy go piekłam, ale zawsze dodaję ok. 6 szklanek mąki, bo z 3 ciasto jest po prostu za rzadkie i nie daje się nim wylepić blaszki, wtedy sody daję 2 łyżki, a cukru dodaję tylko 1 szklankę. Placki piekę na dużych blaszkach. Bardzo dobre ciasto, polecam :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.