Gość vizi Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Witam! Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką automatu do pieczenia chleba. Chlebki wychodzą mi pyszne (na ogół:), ale mają one wklęsłe, a nie wypukłe wierzchy, a skórka jest zawsze wręcz niedopieczona (nawet jeśli nastawiam program "dark"). Czy jest jakiś sposób, na uzyskanie z automatu chrupiącej wypieczonej skórki? Może coś źle robię? Dodam, że mam automat firmy Zelmer. Cytuj
Gość ziutula Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Moja znajoma ma Zelmer o mocy 450 wat i ma też problem z bladością i zapadaniem góry chlebka. Ja od paru dni mam Muolinex 5003 o mocy 1650 wat i nie ma porównania z jej wypiekiem. U mnie chlebki są wypieczone, skórka chrupiąca i wypieczona/zależy od stopnia jaki ustawię/.Na foto moje dzisiejsze 2 różne upieczone chlebki. 1 Cytuj
gatita Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Ja też mam ten wypiekacz Moulinexa o dużej mocy i chleby wychodzą wypieczone i wyrosnięte z chrupiącą skórką. Natomiast kwestia tego, że chleb sie zapda to może też być za mała ilość plynów lub za dużo drożdzy. Cytuj
qubus Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 tez sie dorobilem wreszcie automatu do chleba. Kupilem jednak Moulinexa OW 6000 bo stwierdzilem, ze raz a porzadnie. zrobilem juz 4 chleby i WSZYSTKIE sa plaskie, nie sa wyrosniete. Widac, ze wyrastaja, gora jest ladnie zaokraglona, zaczyna sie pieczenie i chleb pada :D wszystkie skladniki sa odmierzone idealnie, waga laboratoryjna bo mam mozliwosc taka sobie zabrac z pracy , wiec dokladnosc jest ogromna. Nie mam pojecia co robie zle. Moze zla temperatura wody do mieszania tego? - O jakiej temperaturze dodajecie wody do skladnikow? - ile tej wody na wypiek 750g - ile dajecie drozdzy, takich w sreberku z lodowki, w kostce , intensywnie pachnacych? Cytuj
Katarzyna Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Jeśli chleb się zaczyna zapadać to może być oznaką > zbyt dużo wody, lub drożdży. Ja daję 12g drożdży piekarniczych lub torebkę suchych. Cytuj
qubus Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 na 500 g maki daje 350 ml wody.... cieplej dalem dokladnie 12 g drozdzy hleb padl. dalem 5 g drozdzy to jest plaski ale lepszy niz poprzednio. dlatego wlasnie pytam co robie zle bo troche sie zapetlilem :) Cytuj
ArturDDZ Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Cześć dziewczyny i faceci :). Ja również od miesiąca piekę chleb w automacie Moulinexa. Do tej pory stosowałem gotowe mieszanki mąk do chleba i zawsze wychodził pyszny. Dziś pokusiłem się o sporządzenie własnej i w tej chwili kończę wypiek. Jak wyjdzie ładny i smaczny to podam proporcje i zrobię zdjęcie. Przy okazji pytanie: jak w automacie uzyskać mocno zrumienioną taką brązową skórkę? Cytuj
Katarzyna Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Ja na 500g mąki daję 300ml wody i 12g drożdży piekarskich lub 7 g suchych . Cytuj
ArturDDZ Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 na 500 g maki daje 350 ml wody.... cieplej dalem dokladnie 12 g drozdzy hleb padl. dalem 5 g drozdzy to jest plaski ale lepszy niz poprzednio. dlatego wlasnie pytam co robie zle bo troche sie zapetlilem :) Na mieszankach mąki do chleba jest przepis. Koniecznie trzeba ściśle stosować się do proporcji. Polecam elektroniczną wagę kuchenną. Ja mam tefalowską, która również na podstawie wagi wody podaje jej objętość. Czasem się zdarza że muszę dosypać łyżkę mąki w trakcie zagniatania. Z ciasta musi być kula, która się ładnie odrywa o ścianek. Drożdże dawałem zwykłe takie pakowane po 100g. Ciełem na oko, najpierw na pół - 50g później znów na pół 12,5 g. o wychodził ładny chlebek. Nie zrażaj się, próbuj. Zapisuj ile czego dałeś i jaki był efekt. Pamiętaj też o kolejności składników, najpierw płyny, później mąka i drożdże. Pozdrawiam. :D Cytuj
gatita Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 Nie z każdego ciasta musi być kula. Jeśli jest wiecej mąki żytniej albo chlebek jest na zakwasie to ciasto jest raczej luźne. Cytuj
gatita Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 na 500 g maki daje 350 ml wody.... cieplej dalem dokladnie 12 g drozdzy hleb padl. dalem 5 g drozdzy to jest plaski ale lepszy niz poprzednio. dlatego wlasnie pytam co robie zle bo troche sie zapetlilem :) Przy pieczeniu chleba zasada jest taka: lepiej mniej drożdży niz więcej :D Cytuj
gatita Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 tez sie dorobilem wreszcie automatu do chleba. Kupilem jednak Moulinexa OW 6000 bo stwierdzilem, ze raz a porzadnie. zrobilem juz 4 chleby i WSZYSTKIE sa plaskie, nie sa wyrosniete. Widac, ze wyrastaja, gora jest ladnie zaokraglona, zaczyna sie pieczenie i chleb pada :) wszystkie skladniki sa odmierzone idealnie, waga laboratoryjna bo mam mozliwosc taka sobie zabrac z pracy , wiec dokladnosc jest ogromna. Nie mam pojecia co robie zle. Moze zla temperatura wody do mieszania tego? - O jakiej temperaturze dodajecie wody do skladnikow? - ile tej wody na wypiek 750g - ile dajecie drozdzy, takich w sreberku z lodowki, w kostce , intensywnie pachnacych? Ja czasami daję nawet taką zimną z kranu... A próbowałeś z suchymi drożdżami ? Jedna łyżeczka to mniej więcej 2, 5 grama. Cytuj
mancio Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 Na chleb 750 g proponuję 300 ml wody i ok 500 g mąki , może być mieszana czyli pszenna , żytnia , wieloziarnista. Woda najlepiej letnia ok. 25C. Najpierw woda , sól, cukier , olej potem mąka, drożdże dać na końcu , najlepiej wszystko w temp. pokojowej. W przepisach zaleca się używać suchych drożdży w ilości od 1 do 2 łyżeczek , taniej jednak użyć drożdży świeżych w przeliczniku 1 łyżeczka suchych 9 g świeżych, poniżej sprawdzony przepis na chlebek mieszany , postaram się wkleić zdjęcie jak się upiecze, zamiast zakwasu można dodać troszkę więcej drożdży,jeśli chlebek najpierw rośnie intensywnie potem opada to daliśmy za dużo drożdży albo wody, pozdrawiam. Przepis na chleb mieszany: 300 ml wody (ok 25C) 1 łyżka cukru , 1,5 łyżeczki soli , 1 łyżka oleju zakwas 40g drożdże świeże 9-10g mąka : 240g pszennej 550 , 70g żytniej 750, 100 g żytniej pełnoziarnistej np 2000, 100 g pszennej pełnoziarnistej np 1850 ziarna np siemię, słonecznik, pestki dyni - po łyżce Wlać wodę, wrzucić sól, cukier , olej, potem 3/4 wymieszanej mąki. potem zakwas , resztę mąki , na wszystko pokruszyć drożdże. Program chleb pełnoziarnisty, po 20 minutach wrzucamy ziarna, Na półtorej godziny przed końcem możemy posypać chleb makiem lekko wgniatając w ciasto. Po wyciągnięciu z foremki można zwilżyć spód i boki wodą . Cytuj
gatita Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2010 Aby uściślić, rozumiem, że zakwas suchy, skoro taka mała jego ilość ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.