Skocz do zawartości

Plesniak


Gość jucha

Rekomendowane odpowiedzi

[Robimy ciasto kruche:3szkl maki,1 kostka margaryny,5 zoltek,0,5szkl cukru,cukier waniliowy,2 lyzeczki proszku do pieczenia wykonanie:ze wszystkich skladnikow zagniatamy ciasto,dzielimy na dwie nierowne czesci(najlepiej schlodzic).Wieksza czesc dajemy na spod(ja scieram na grubej tarce),na to wykladamy owoce(wedle upodoban)lub marmolade(ja najlepiej lubie ze sliwek).Nastepnie ubijamy piane z 5 bialek i 1szkl cukru.Piane wykladamy na owoce i przykrywamy druga czescia ciasta.Pieczemy ok.40min na 180` Smacznego! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Ja robie plesniak troszke inaczej. Skladniki te same co "JUCHA". Wszystkie skladniki zagniatam i dziele ciasto na trzy czesci, do jednej czesci dodaje 1 lyzke kakao i zagniatam, wszystkie czesci wkladam do zamrazalnika na 30 minut. Blache wykladam folia aluminiowa, na spod scieram na tarce jasna czesc ciasta, na to ciemna czesc, wisnie wypestkowane, ubijam piane z bialek z cukrem wykladam na wisnie i na to trzecia czesc ciasta, pieke okolo 40 minut w 180st. Zawsze sie udaje i jest pyszne :smile:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja piekę identycznie jak patit81 - według mnie najlepsze jest to ciasto właśnie z wiśniami.. albo z agrestem. Grunt to kwaskowate owoce dla przełamania słodyczy. I też do jednej części ciasta dodaję kakao. Mam tylko jedną radę dla wszystkich: DO KRUCHEGO CIASTA DAJE SIĘ 1 KOSTKĘ MARGARYNY NA 2,5 SZKLANKI MĄKI!! Czyli jak pieczemy z 3 szklanek mąki, to dobrze jest dodać jeszcze 5 dag margaryny albo trochę oleju! Naprawdę ciasto jest wtedy lepsze. To jest rada, którą dała mi kiedyś babcia i zawsze się tego trzymam :( Pozdrawiam wszystkich amatorów pleśniaczka :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.