Iwona01 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Przepis pochodzi z jakiegoś forum kulinarnego (nie pamiętam z jakiego) i jest godny polecenia. Oto on: - karkówka bez kości ( dowolna ilość) - 4-5 cebul ( pokroic w kostkę) - ketchup pikantny - śmietana 12% - sól, pieprz Mięso pokroić w plastry i lekko rozbić,posypać solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z ketchupem (ilość w/g uznania). W naczyniu żaroodpornym układac warstwami: * cebula * mięso * sos * cebula, itd. Zapiekac w piekarniku ok.90min. w temp.200*C - najpierw pod przykryciem, a pózniej 30 min. bez przykrycia. Można pod koniec zapiekania dodać pieczarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MataHari Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Mam pytanko. Czy te dodatkowe 30 minut jest już wliczone w te 90, czy całość po prostu ma się piec 90+30min? I jeszcze jedno - pieczemy z termoobiegiem, czy grzałki góra i dół? Ma to jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona01 Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Piec ok.1,5 godz. pod przykryciem, a potem jeszcze kolejne 20-30 min.bez. Najlepiej sprawdzić po ok.godzinie mięsko i gdy będzie prawie miękkie odkryć i jeszcze dopiec do zrumienienia. Jesli chodzi o piekarnik,to ja mam gazowy i w takim piekę. A ten przepis naprawdę polecam. Karkówka przygotowana w ten sposób jest naprawdę przepyszna :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 A ja właśnie robiłam karkówkę z tego przepisu, wyszyła super - naprawdę polecam :razz: Jedynie co zrobiłam, inaczej to to, że nie odkryłam naczynia w połowie pieczenia i nie zrumieniła mi się cebula, ale nam - miłośnikom cebuli wcale to nie przeszkadzało, ale ze zrumienioną cebulką apetyczniej by się to danie prezentowało, także polecam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.