Bahus Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2005 Rosół z kury (typowo polski) 1 kura - koniecznie z wiejskiej zagrody 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 2 gałązki zielonego selera 1/2 cebuli posiekana natka pietruszki sól i pieprz do smaku W dużym garnku zagotować 2 l wody. Sprawioną i umytą kurę podzielić na porcje i wraz z podrobami wrzucić na wrzątek, Chwilę pogotować. Zeszumować. Gotować dalej na bardzo wolnym ogniu ( od tego zależy czy rosół będzie klarowny), do momentu gdy mięso będzie prawie miękkie. Dodać obraną i umytą włoszczyznę. Posolić i popieprzyć. Gotować dalej do miękkości mięsa i warzyw (dłuższe gotowanie wpłynie niekorzystnie na smak). Pod sam koniec gotowania dodać uprażoną na suchej patelni połówkę cebuli. Gdy warzywa i mięso będą miękkie natychmiast wyjąć z rosołu. Zaniechanie tej czynności spowoduje pogorszenie smaku. Do gorącego rosołu wrzucić umyte gałazki selera (nie gotować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikimaki Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2006 Dodam że dobrze jest dodać trochę wołowinki jest ostrzejszy.Pa.Wikimaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2006 Bardzo dobry przepis bez wołowiny jak również z wołowiną. Rosołu nie można zeszumować ze wzgledu na to że likwiduje się cenne białko. Ja też tak robiłam, a zaprzestałam jak dowiedziałam się o tym na kursie spożywczym. ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiolunia Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2006 Do takiego rosołu konieczny jest makaron domowej roboty i będzie pycha :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuziorek Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2006 A mnie nauczono, że gdy pojawi sie pierwszy szumek nalezy zlac wodę, wymyć mięso, nalać czystej wody, dodac włoszczyzne i rozpocząć gotowanie. Jak mówią co kraj to obyczaj...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana2005 Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 też tak gotuję rosoł jak Bahus. Wg mnie smak rosołku poprawia dodanie 1 ząbka czosnku, kawałka ususzonej gałazki kopru, odrobiny tymianku i dodaję jeszcze odrobinę przyprawy podlaskiej do rosołu - kupiona w sklepie ze zdrową żywnością . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gala22 Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Aby rosół był jeszcze lepszy można wrzucić suszonego grzybka (najlepiej prawdziwka) oraz kilka (2-3) ziarenek czarnej kawy ;) Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jgust Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Aby rosół był jeszcze lepszy można wrzucić suszonego grzybka (najlepiej prawdziwka) oraz kilka (2-3) ziarenek czarnej kawy ;) Polecam! Przepraszam,ze pytam,czy jadłaś taki rosół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 A ja zawsze gotuję rosół zalewając zimną wodą mięso... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Aby rosół był jeszcze lepszy można wrzucić suszonego grzybka (najlepiej prawdziwka) oraz kilka (2-3) ziarenek czarnej kawy ;) Polecam! A po co ta kawa do rosołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Też się zastanawiałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magda24 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Ja również zawsze do rosołu dodaję suszonego grzybka wtedy rosół jest "królewski" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
campari Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 A ja zawsze gotuję rosół zalewając zimną wodą mięso... dokladnie jak ja, a na koniec juz na talerzu posypuje zielona pietruszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Bardzo dobry przepis bez wołowiny jak również z wołowiną. Rosołu nie można zeszumować ze wzgledu na to że likwiduje się cenne białko. Ja też tak robiłam, a zaprzestałam jak dowiedziałam się o tym na kursie spożywczym. ina12 Mnie mama też uczyła,że powinien się gotować wolniutko i długo bez szumowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.