manjan Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Witam! Mam prośbę o wstawienie przepisu na chleb orkiszowy z mąki razowej. Mam wypiekacz Mulinexa i jak dotąd nie znalazłem takiego przepisu. Robiłem według własnego ale mi nie bardzo wychodzi. :D Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancio Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Witam , jeśli zaczynasz piec w automacie to nie staraj się od razu robić chleba w pełni razowego , zacznij od mąk mieszanych, poniżej załączam przepis na taki chleb, im więcej dasz mąki razowej tym trudniejszy do upieczenia chlebek , będzie oczywiście ciemniejszy ze względu na zawartość łuski ziarna, potem możesz spróbować mieszać mąkę pszenną i otręby, też powinien być zdrowy i będzie tańszy niż z kupionej mąki razowej, pozdrawiam. Przepis na chleb mieszany: 300 ml wody (ok 25C) 1 łyżka cukru , 1,5 łyżeczki soli , 1/2 ew. 1 łyżka oleju zakwas 40g , jeśli nie mamy dać odpowiednio więcej drożdży - ok 12-15g drożdże świeże 9-10g mąka : 240g pszennej 550 , 70g żytniej 750, 100 g żytniej pełnoziarnistej np 2000, 100 g pszennej pełnoziarnistej np 1850 (może być orkiszowa) ziarna np siemię, słonecznik, pestki dyni - po łyżce Wlać wodę, wrzucić sól, cukier , olej, potem 3/4 wymieszanej mąki. potem zakwas , resztę mąki , na wszystko pokruszyć drożdże. Program chleb pełnoziarnisty, po 20 minutach wrzucamy ziarna, Na półtorej godziny przed końcem możemy posypać chleb makiem lekko wgniatając w ciasto. Po wyciągnięciu z foremki można zwilżyć spód i boki wodą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manjan Opublikowano 13 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Witam!! Dziękuję Ci bardzo za porady i przepis. Będę próbował upiec chlebek z Twojego przepisu. Mam jeszcze jedno pytanie czy uda się upiec chleb z samej mąki orkiszowej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancio Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Jeśli to będzie mąka biała typu 750-850 to nie ma problemu, to praktycznie biała maka pszenna do wypieku chleba tylko z odmiany orkiszowej, jeśli to będzie mąka typu Graham lub razowa czyli o oznaczeniach 1850 - 2000 to z samej takiej mąki ciężko upiec chlebuś , chleb będzie ciemny , dosyć ciężki i słabo wyrośnie mimo odpowiedniej ilości drożdży, proponuję początkowo mieszać aż dojdziemy do wprawy.Co do oznaczeń to numeracja mąki od 400-3000 oznacza zawartość tzw popiołu czyli mówi ile otoczki ziarna zawiera maka. Im wyższy numer tym mąka bardziej razowa ale ciężej z niej piec. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manjan Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Dziękuje bardzo za cenne wskazówki :D Zrobiłem już mieszany chlebek jest świetny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancio Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Można zmodyfikować przepis , dziś dałem np 320g mąki pszennej białej, 100 g mąk mieszanych razowych: żytniej , pszennej i orkiszowej i do tego 70 g otrębów pszennych ( razem w granicach pół kilo) , zamiast wody można dać mieszankę woda , mleko ,maślanka w ilości 300 ml, można dodać zioła np kolendrę , kminek , czosnek mielony, koper włoski. Użyłem też mniej zakwasu, ok, 25 g. Od maślanki chleb robi się bardziej brązowo żółty a nie szary i jest smaczniejszy, zachęcam do eksperymentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kondzia Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Prawie mi wyszło! ale nigdzie lepszego przepisu nie znalazłam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 mancio...widzę,że masz sporą wiedzę na temat pieczenia chlebka,więc zapytam,może mi podpowiesz?... z jakiej mąki, w jakich ilościach mogę upiec chlebek w domu, ale w normalnej kuchence -piekarnik elektryczny- niestety nie posiadam żadnego urządzenia do pieczenia chlebka,oprócz kuchenki...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancio Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 http://www.smaczny.pl/forum/Domowy-Chlebek-t4599.html odsyłam oczywiście do forum , ja piekę w automacie ale dużo forumowiczów zamieszcza przepisy dla piekarnika więc można skorzystać, niestety ja nie mam czasu na zabawę z piekarnikiem bo piekę codziennie . Odnośnie modyfikacji to proponuję zamiast ziaren dorzucić 1/3 drobno pokrojonego banana, najlepiej dobrze dojrzałego. pozdrawiam i życzę smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 no i skorzystałam z przepisu Dalovay,chlebek już się piecze,jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie,ponieważ to mój debiut :) nigdy wcześniej nie piekłam chlebka,a z ciekawością przeczytałam twoją radę,by do ciasta dodać banana! jezeli teraz chleb upiecze się jak powinien,z pewnością spróbuję ponownie go zrobić z bananem...dziękuję za radę, pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.