Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
PerfectExample

Jajowar?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy któraś z pań używa w kuchni jajowaru? Ja mam chroniczny problem z dogadaniem się z mężem co do twardości, długości gotowania i tego że pękają w trakcie. Słyszałam od koleżanki, że jajaowar skutecznie pozwala się pozbyć tych problemów. Nie jest to drogi gadżet, znalazłam coś (link usunięto), zastanawiam się czy faktycznie jest to praktyczne urządzenie? Możecie doradzić czy akurat ten się nada?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam bardzo podobne i odkąd je mam to wreszcie jajka są ugotowane tak jak chcę-polecam.Tylko po każdorazowym użyciu radzę przecierać octem płytę grzejną bo łatwo się kamień osadza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo przydatne urządzenie.Zwróć uwagę czy kubek do wody ma podziałkę bo spotkałam się z twierdzeniem że niektóre nie mają i stąd problem z gotowaniem gdyż trzeba dokładnie dawkować ilość wody.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drodzy kochani Forumowicze. Jajka nie popękają podczas gotowania jeżeli włożymy je do zimnej wody. CZAS GOTOWANIA: po3 min od zagotowania wody białko się lekko ścina,a żółtko pozostaje miękkie. po3.5 min od zagotowania białko jest całkowicie ścięte , a żółtko lekko zagęszczone po 5 min białko jest mocno ścięte, a żółtko gęste, ale ciągle miękkie. po7-10min jajko jest ugotowane na twardo. ponieważ białko ścina się już w temperaturze ok. 60°C, natomiast żółtko w temperaturze 64-70°C kucharze uważają, ze nie ma potrzeby gotować jaj na dużym ogniu. najlepiej włożyć je do zimnej wody, szybko szybko podgrzać do 80°C i zmniejszyć ogień do minimum, mniej więcej po 5minutach będziemy mieć jajko na miękko, a po dalszych 5-7 minutach- na twardo. Zbyt długie gotowanie i mocne przypiekanie w czasie smażenia powoduje zmniejszenie wartości odżywczej jajek. Przegotowane mają charakterystyczną ciemną obwódkę wokół żółtka (ze związków siarkowych).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Ameba

Ja jajowaru nie mam ale mam specjalną podstawkę pod jajka, która się wkłada do garnka:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O kurcze, czego to ludzie nie wymyślą... :) Ja nie lubię na miękko, dlatego problem rozwiązuje się sam, gotuję na oko i zawsze wychodzą na twardo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Ameba

haha no to faktycznie, ale niestety trochę Cie zasmucę bo jajka gotowane dłużej niż 7 minut(a to im w zupełności wystarczy, żeby się ugotować na twardo) robią się ciężkostrawne..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hej ja calkiem przypadkowo zakupilam jajowar lecz nie byl kompletnie wyposazony ;/ bo wlasnie nie ma tej miarki do wody. I u mnie wiecznie jajka na twardo ;p nie moge wyczuc jak ugotowac je na mieko ;/ Ogolnie jajowar jest praktyczny i wkoncu przed swietami zawsze jeden palnik w kuchni wolny :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiecie co w sumie pierwszy raz słyszę o jajowarze , ale to fajna alternatywa, bo ja gotuję je albo za krótko , tak że są płynne, albo za długo, wtedy pękają. :) może też się skuszę? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mam jajowara tylko garnek i minutnik. Jajka wychodzą takie jak chcę. Przed włożeniem do wody robię ostrym nożem malutką dziurkę w skorupce. Powietrze wydostaje się z jajka i w trakcie gotowania skorupka nie pęka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam jajowar od którychś Swiąt wielkanocnych. Przyznam sie jednak,ze używam go tylko gdy gotuję większa ilośc jajek naraz. Jeśli gotuję np.sobie tylko 1 jajko na sniadanie pozostaję przy zwykłym garnuszku ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.