Basia K Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Przepis znalazłam kiedyś w internecie.Dziś go wypróbowałam. Mam nadzieję,że moje stracone kilogramy nie wrócą.... Składniki: Na kruche ciasto: 180 g mąki krupczatki 100 g margaryny 80 g cukru pudru 1 jajko cukier waniliowy sól Na masę serową: 1 kg tłustego sera twarogowego 6 jajek 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 125 g masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 3 łyżki kaszki manny 4 jabłka Sposób przyrządzania: 1.Margarynę pokroić na drobne kawałki, dodać mąkę, cukier, żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli i zagnieść ciasto tak aby wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę. Ciasto schłodzić i następnie rozwałkować, wyłożyć na dno tortownicy wcześniej wysmarowanej tłuszczem oraz obsypanej tartą bułką i podpiec na złocisty kolor. 2.Masło utrzeć z cukrem pudrem i 6 żółtkami na puszystą masę. 3.Ser zemleć i dodawać porcjami do wcześniej przygotowanej masy, ciągle ucierając. Następnie dodać kaszkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, sól. 4.Jabłka obrać, wyciąć gniazdka nasienne, pokroić w plasterki i dodać do masy serowej. Z 7 białek ubić sztywną pianę i dodać do całości, delikatnie mieszając łyżką. 5.Masę serową wyłożyć na wystudzony wcześniej podpieczony spód, wstawić do gorącego piekarnika i piec 60 min w temp. ok. 170° C. Po upieczeniu pozostawić sernik na 10 minut w nagrzanym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu z piekarnika sernik można posypać cukrem pudrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.