jola8000 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Ciasto: 3,5 - 4 szkl mąki 5 żółtek 0,5 szkl śmietany 3/4 kostki margaryny 1/2 szkl cukru ( można ciut więcej) pojedynczy proszek do pieczenia cukier waniliowy Masa: 1/2 l śmietany 3/4 szkl cukru 2 łyżki mąki pszennej 1/4 kostki margaryny cukier waniliowy Dodatkowo: orzechy włoskie - pokrojone dżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty) Ciasto: Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor Masa: Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem. Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, często mieszajac zeby nie przywierało do dna. Gotujemy aż śmietana się zagotuje i zgestnieje. Przekładamy gorącą masą Przełozenie: Placek - 1/2 masy śmietanowej - placek- dżem - placek - pozostała masa śmietanowa - orzechy ( lekko wciskamy w masę) Uwagi: Zawsze uzywam śmietany "wiejskiej" więc nie wiem jak będzie się zachowywała śmietana ze sklepu Masę zaczynam gotować gdy piecze się 3 placek, wtedy przekładam ciepłe placki , ciepłą masą. Ciasto wtedy szybciej mięknie. Najlepsze jest na 2-3 dzień jak się "pzregryzie" Z braku orzechów uzywam rodzynek, ale z orzechami zdecydowanie fajniejszy smak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGA Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Ciekawy przepis i smakowicie wyglądające ciacho, a przy tym wszystkim nie bardzo pracochłonne. Upiekę wkrótce i podzielę się opinią. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jola8000 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zapraszam do wypróbowania, ciasto naprawdę jest bardzo dobre i dosyć szybkie w wykonaniu :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelina9033 Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 dzis wyprobowalam ten przepis:) bardzo smaczne to ciasto zalaczam foto:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jola8000 Opublikowano 1 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 Ewelina9033 cieszę się że skusiłaś się wypróbować to ciasto. Ja dzisiaj zrobiłam je kolejny raz tym razem nie miałam orzechów więc użyłam rodzynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christina Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Bardzo interesujące ciasto :smile: Ewelino - jakiej śmietany użyłaś do masy? Czy może masz też dostęp do wiejskiej, nie ze sklepu? Ze zdjęcia Eweliny wnioskuję, że podane proporcje są na dużą, prostokątną blachę - zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelina9033 Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Bardzo interesujące ciasto :smile: Ewelino - jakiej śmietany użyłaś do masy? Czy może masz też dostęp do wiejskiej, nie ze sklepu? Ze zdjęcia Eweliny wnioskuję, że podane proporcje są na dużą, prostokątną blachę - zgadza się? Witam:) smietane uzyłam 18% zwykla ze sklepu, ponieważ są pakowane przeważnie po 400ml wiec tyle dałam i troche mało mi wyszlo masy jak widac:)kolejnym razem kupie 2 opakowania. tak tak na te standardowe blaszki ten przepis polecam, bardzo szybko sie robi i ciasto jest smaczne, podobno na 2,3 dzien jest lepsze ale nie mogłam sie o tym przekonać bo poszlo cale pierwszego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christina Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Dziękuję Ewelino za wyjaśnienie. - To dobrze, że śmietana nie musi być wiejska (czyli bardzo tłusta). Podejrzewam, że przy moich domowych łasuchach ciasto również nie doczeka swojej świetności - czyli 2-3 dni :grin: Jak tylko znajdę czas, to zrobię to ciasto - właściwie mam prawie wszystkie składniki :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Wczoraj piekłam to ciasto.. powinno stać do jutra, ale już dzisiaj się skusiłam i spróbowałam. Jest smaczne, tylko jak dla mnie, mogłoby być więcej masy. Piekłam w dużej formie 25x40 cm i użyłam 1/2 litra śmietany 30%. Masy starcza na dwukrotne posmarowanie ciasta, ale jest jej trochę mało. Następnym razem zrobię więcej masy. Poza tym smak ciekawy a ciasto dość szybkie w wykonaniu. Wierzch posypałam prażonym słonecznikiem i oblałam polewą czekoladową. Zdjęcia dodam trochę później. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Dodaję zdjęcia ciasta. Dzisiaj jest jeszcze lepsze, bardziej zmiękło. Polecam wszystkim :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jola8000 Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Kaliope apetycznie wygląda twoja wersja ciasta, cieszę się że Ci samakowało :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.