nalezedociebie Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Biszkopt : - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 4 łyżki maki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : - 1/2 kg białego sera - 20 dkg cukru - 1 kostka masła ( 250 gram ) - 1 galaretka cytrynowa - 4 żółtka Piana : - 4 białka - 10 dkg cukru - 1 galaretka wiśniowa ( malinowa tez dobra ) Wykonanie biszkoptu : Ubijamy białka na sztywno, gdy ubite dodawać stopniowo cukier i po 1 żółtku, całość dobrze ubić. Gdy ubite dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Formę wyłożyć pergaminem i posmarować tłuszczem, wylać biszkopt. Piec w temperaturze 180 stopni. Jeśli macie sprawdzone przepisy na biszkopt to wykorzystajcie swój. Ale ten jest świetny :-P . Wykonanie masy serowej : 1. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, wystudzić. 2. Biały ser zemleć w maszynce. 3. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, gdy utarte dodawać stopniowo zmielony ser,na koniec dodać tężejącą galaretkę. 4. Masę serową wylać na biszkopt. Wykonanie pianki : 1. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, wystudzić. 2. Białka ubić na sztywno z cukrem. Gdy ubite dodać zimną tężejącą galaretkę. Wylać na masę serowa. Polecam,przepis ze strony wielkiezarcie. Wypróbowany :-P Fotka: Edit: Załączam zdjęcia jeszcze innych użytkowniczek ze strony wielkiezarcie.! Ten zielony to z innymi galaretkami. Może zachęcą! Pozdro:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiusia Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Wygląda ładnie, muszę koniecznie spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiusia Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 W jakiej blaszce robiłaś to ciasto?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalezedociebie Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 24x28 :smile: ale raczej może być troszkę większa. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 bardzo ładny i ciekawy wypiek, zdjecia zachecają do wypróbowania przepisu,myśle,że ciasto jest smaczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalezedociebie Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Tak jest smaczne,najlepiej samemu się o tym przekonać. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Ciacho jest dobre,nie za słodkie takie w sam raz. Mojemu synowi tak zasmakowało ciasto,że szybko się "ulotniło" z lodówki hihi.... nawet nie kliknęłam żadnego zdjęcia. Tylko na drugi raz zrobię w dużo większej formie bo było wysokie ciasto. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalezedociebie Opublikowano 21 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 EWA1992 bardzo się cieszę! pozdrawiam ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Witam, ja też skusiłam się na to pyszne ciasto :wink: Jest pyszne i delikatne - po prostu rozpływa się w ustach - ze stołu zniknęło w zaskakującym tempie :mrgreen: Za przepis bardzo dziękuję i pozdrawiam autorkę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.