Gość boosia42 Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 witajcie .Jestem na tej stonce od godzinki ale chciałabym się podzielić czymś szybkim.Najdłużej gotuje się w tym przepisie sam budyń. CIASTO CZEKOLADOWO- MAKOWE z BUDYNEM Oto składniki - 5 jaj - 14 łyżek cukru - 14 łyżek mleka - 14 łyżek oliwy - 14 łyżek mąki -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -2 lyżki kakao - 1 szkl. suchego maku - 2 budynie waniliowe ( lub wg. uznania ) ugotowane wg przepisu. wykonanie Ubić jaja z cukrem i po kolei dodać resztę.Połowę wylać na blachę( średniej wielkości ) wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką , na to wyłożyć gorący budyń i wylać resztę ciasta.Piec ok godziny w temperaturze 180-190 st. Lekko przestudzone posypać pudrem lub wg uznania lukrem. Kochane Panie i Panowie...polecam ten przepis do pozycji KAKAO jako bazę do innych wypieków.Ja nazywam ten przepis "14-tka" .Piekę na bazie 14-tki seromak - ciasto , masa serowa , masa makowa....latem dodaję owoce jakie nawiną się pod rękę i na wierzch sypię kruszonkę.... bywa , że na ciasto daję masę serową czy ugotowany budyń i potem kruszonkę ale i również ciasto plus dodatek a bez kruszonki .......inwencja twórcza to ogromne pole do popisu . POLECAM...na prawdę udaje się .POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.